Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Október 14. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Egy ezressel kevesebbet kaphatnak a gazdák

Egy ezressel kevesebbet kaphatnak a gazdák

Október 16-tól fizethetnek a magyar hatóságok is - Brüsszel engedélyével - támogatáselőleget a gazdálkodóknak.

A szokásos, decembertől induló programot lehet előrehozni október közepére, így segíthetők ki az esetleg forráshiánnyal küzdő termelők. Az idén hektáronként egy ezressel csökken a támogatás, ami az erősebb forintnak tudható be.

Ebben az évben is előre lehetett hozni a területalapú, a zöldítéshez járó, illetve néhány más támogatás maximum 70 százalékának kifizetését. Ezt az EU engedélyezte, Magyarországon is élünk vele. Ennek keretében október 17-én Pintér János gazdaságába, Tápiószőlősre vonul a fél agrárvezetés, s ünnepélyes keretek között indítja el a támogatások utalását. Ez szinte már hagyomány, Fazekas Sándor miniszter, a támogatásokat kezelő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke, Gyuricza Csaba és Czerván György agrárállamtitkár nyomja meg idén a gombot.

Hogy végül mennyi pénz kerül egy-egy gazdálkodó számlájára, az sok mindentől függ. Ha minden optimális, akkor nagyjából 70 ezer forint az átlagos támogatás, mely a megszokott területalapú, illetve az ehhez kapcsolt zöldítéstámogatás pénzeiből áll össze.

Egyébként az idén szerencséjük volt a magyar gazdáknak, mert ha előbb minősítik fel az ország adósságállományát, és előbb erősödik a forint az euróhoz képest (most 303-305 forint az euró, korábban 310-313 forint volt), akkor sokkal kevesebb támogatást kaptak volna. A lényeg, hogy szeptember 30-án milyen volt az árfolyam: 309,15 forint volt egy euró. Tavaly viszont 313,45,- forint/euró árfolyam volt jellemző, tehát az idén nagyjából 4-4,5 forinttal kapnak kevesebbet eurónként a magyar gazdák. (A többi közvetlen támogatási jogcím, mint például a fiatal gazda támogatás, termeléshez kötött támogatások stb. is ezen az árfolyamon kerül kifizetésre.) Tavaly az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás (SAPS) keretösszege 227,2 Mrd forint volt. Ezen jogcímen hektáronként 45525 forintot vehettek igénybe. A zöldítés támogatás keretösszege 2015-ben 126,5 milliárd forint volt, ami alapján hektáronként a termelők 25354 forintot kaptak. Tavaly az alaptámogatás 144,7 €/ha volt, a zöldítés 81,3 €/ha. Ez összesen 226 euró/hektár, ami nagyjából 70 ezer forint volt. Az idén 69868 forintot tesz ki, tavaly 70879 forint volt. Tehát a forint erősödése miatt 2016-ban hektáronként csaknem ezer forinttal kevesebb támogatást kapnak a gazdák.

A fenti számok némileg változhatnak attól függően, hogy a gazdálkodók hény millió hektárra jelentettek be érvényes támogatási igényt, ugyanis az elmúlt tíz évben előfordult 5,1 és 4,8 millió hektárnyi alapterület is, tehát nem mindegy, hogy a rendelkezésre álló keret hány hektár között oszlik meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.