Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. December 28. 09:48, hétfő | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

Egészségre hangolva

Egészségre hangolva

Az egészség – mint a nevében is rejlik – olyan állapot, amely egész: teljes, hiány nélküli. Több tehát, mint csupán a betegség, a gyengeség, a fájdalom, a félelem hiánya.

Tudatos választás, sorozatos, mindennapi döntések eredménye, elsajátítható tudás, tervezhető, fejleszthető, s ha vigyázunk rá, hosszú évtizedeken át megőrizhető.Az egészség – mint a nevében is rejlik – olyan állapot, amely egész: teljes, hiány nélküli. Több tehát, mint csupán a betegség, a gyengeség, a fájdalom, a félelem hiánya. Tudatos választás, sorozatos, mindennapi döntések eredménye, elsajátítható tudás, tervezhető, fejleszthető, s ha vigyázunk rá, hosszú évtizedeken át megőrizhető.

Mi az egészség?

A kiegyensúlyozott testi- és lelkiállapot, valamint társas kapcsolataink harmóniája minden bizonnyal az egészség ismérve. Az egészségügyi világszervezet (WHO) által alkotott meghatározásból is – miszerint az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota –kitűnik: sok-sok összetevője van annak, ha valakit egészségesnek mondhatunk.

Mindennapi tevékenységeink: munkánk, családi és baráti kapcsolataink, az, ahogyan a szabadidőnket töltjük, hatással van egészségünkre: javíthatja, de rombolhatja is azt. Öröklött adottságaink mellett elsősorban szokásaink: mindaz a naponta meghozott több tucat döntés határozza meg, hogy egészségesek leszünk vagy betegek, energikusak vagy enerváltak, céltudatosak és jövőorientáltak, vagy céltalanok és a múlton rágódók.

Egészséges szokások

Az, hogy egészségesek vagyunk-e, döntően tehát életmódunkon, életvitelünkön, életvezetésünkön múlik – nem elsősorban az életszínvonalunkon. A tiszta víz, az idénygyümölcsök és -zöldségek fogyasztása, a jó levegőn, a természetes környezetben való gyaloglás, futás nem igényel nagy anyagi ráfordítást – annál inkább szokásaink tudatos megválasztását. Autó helyett kerékpárral vagy gyalog közlekedni, csokoládé helyett aszalt gyümölccsel kényeztetni gyermekünket, szénsavval, adalékanyaggal dúsított, magas cukortartalmú italok helyett valóban üdítő, friss vizet inni, lélekölő, egészségtelen mintákat közvetítő műsorok helyett szeretteinkkel beszélgetni, vagy információkkal terhelt elménket lecsendesítve ellazulni – mindez tudatos elköteleződést kíván, az idő megfontolt beosztását: egyszóval elhatározás kérdése.

Tudatosan, felelősen: egészségesen

Az egészségtudatosság a felnőtt lét ismérve. Az életem érték, a testem a lelkem lakhelye, s amint lakókörnyezetemet tisztán tartom, törekszem a rendezettségére, úgy a testem, a lelkem és kapcsolataim tisztaságára, épségére, harmóniájára is ügyelek, figyelmet fordítok. Nem az orvos fog az én egészségemért nap mint nap tenni, testem, lelkem, kapcsolataim az én döntéseim lenyomata: látható, hallható, érezhető következményei. Enyém tehát a felelősség.

Ha tervezek, elkötelezetten, s tudatosan választok: megadom testemnek és lelkemnek mindazt, ami szükséges a jóllétéhez: a jó környezetet, táplálékot és bánásmódot, akkor biztosan az egészség irányába mozdulok, s jó eséllyel megelőzöm a betegségek jelentős részét. Ha viszont beteg vagyok, minél előbb felkeresem a szakembert, hogy még időben felismerje a betegség okát, s mihamarabb a gyógyulás útjára léphessek. Sokkal könnyebb azonban megelőzni a betegséget, mint gyógyítani.

Ismerjük hát meg önmagunkat, lakjuk be a testünket, s hangoljuk fel lelkünk húrjait, hogy teljes valónk az egészségről muzsikáljon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.