Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Április 21. 08:05, hétfő | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Egészségesnek hitt ételek

Egészségesnek hitt ételek

Tényleg? Most lerántjuk a leplet róluk…

Smoothie
A csapból is az folyik, hogy a gyümölcsökből készült, mennyeien habos smoothie-k amellett, hogy pompás ízűek, ideálisak a napi folyadékbevitel fedezésére. Ez tényleg így van, ha otthon, cukormentesen készíted a finomságot. A boltban, vendéglátóhelyeken készen kapható változatok azonban tele vannak cukorral, illetve ízfokozókkal, színezékekkel. Csak óvatosan, mert gyümölcsszirup alkalmazásával egy fél literes ital kalóriatartalmát akár úgy is fel lehet tornázni, hogy egy főétkezésével vetekedjen!

Aszalt gyümölcs
Az asztalt gyümölcsök az egyik legkiválóbb tápanyagpótlási lehetőséget biztosítják szervezetünknek, de csak akkor, ha naponta legfeljebb egy kis maroknyit eszel belőlük. Ebben az esetben vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal gazdagítod a szervezeted. Ha viszont egy egész zacskónyi lecsúszik belőlük, akkor annak méretétől függően egy vagy több tábla csokoládénak megfelelő cukrot nyelsz le. A mértékletesség tehát fontos! Jobban teszed, ha zsírszegény túró, joghurt vagy zabkása mellé nassolod az aszalt gyümölcsöket!

Banán chips
Ugyan mit tudna ártani, hiszen gyümölcsből van? Káliumpótlása a banán valóban ideális és emellett valóságos vitaminbomba. Mégis inkább frissen fogyaszd, mert a chips változata horrorisztikus cukortartalommal bír. Sőt ha zsiradékban sütötték, akkor még a legegészségtelenebb csemegékkel is versenybe szállhat. Azt kell mondjam, a banánchips nem sokkal jobb, mint a hagyományos, burgonyás változat.

Kuszkusz
Ezzel a köretfélével igazán remek fogásokat készíthetsz. Mivel nálunk csak nemrég felfedezett alapanyagról van szó, sokan automatikusan a reformkonyha részének tekintik, holott a finomított gabonából készült változat tápértéke a hagyományos tésztáéval vetekszik. Amennyiben figyelsz a formádra és az egészségedre, érdemes direkt teljes kiőrlésű fajtát keresned, esetleg megfontolnod a gasztronómiailag hasonló tulajdonságokkal bíró bulgurt vagy quinoát helyette.

Light üdítő
Nulla kalória, maximum íz! Ez alapján akár álomfrissítő is lehetne a light ital. De nézzük csak meg alaposabban! Tele van mesterséges anyagokkal, nátriummal és olyan savakkal, amelyek már a szájban megteszik a káros hatásukat: egyszerűen lemarják a fogzománcodat. Ha sok ilyet iszol, a nyelőcsöved alsó részén található izomgyűrű kitágulhat, gyomorégést majd refluxot okozva. Az összetevők felszívódás utáni következményeiről már ne is beszéljünk, mert iszonyatos!

Energiaszeletek
A müzli szeletek továbbfejlesztett változatai extra adag vitaminokat, ásványi anyagokat vagy éppen fehérjét tartalmaznak. Azt kell mondjam, hogy semmi értelme annak, hogy egy kis semmiséggel rengeteg kalóriát vigyél be a szervezetedbe úgy, hogy totál éhes maradsz utána. Inkább élvezd az ízeket! Proteinpótlásra tökéletes a csirkehús, a hal, vagy válaszd a zsírszegény tejtermékeket!

Gyümölcsös muffin
A gyümölcsökkel díszített, apró sütikék ártatlannak tűnnek, de a hagyományos receptek gondoskodnak róla, hogy már egy egészen kicsi darabban is rengeteg zsiradék és cukor legyen, a készen vásárolt desszertek adalékanyagairól nem is beszélve. Ha ilyesmit megkívánsz, készítsd el magadnak teljes kiőrlésű lisztből és valami jobb cukoralternatívával például nyírfacukorral!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.