Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Április 12. 10:35, szombat | Életmód
Forrás: - szerk. -

Egészséges ételeink tárháza

Egészséges ételeink tárháza

Mindig minden azzal van tele, hogy mit nem szabad ennünk, mi az egészségtelen. Nézzünk pár ételt, ami nemcsak finom, hanem egészségünkre is válik.

ANANÁSZ: C- és E-vitaminban gazdag, emellett káliumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Pozitív hatással van vonalainkra is, hiszen zsírégető hatású és hangulatfokozó.

SÁRGABARACK: Ásványi anyagokban gazdag, különösen magnéziumban és vitaminokban bővelkedik. Segíti a vérképződést és védi a nyálkahártyát. Egészségünkre gyakorolt pozitív hatása még, hogy javítja a látást, valamint a szív- és érrendszerre is jó hatással van.

SÖRÉLESZTŐ: Több mint fele aminosav. Nemcsak testápoláskor hasznos, hiszen a pattanás és ekcéma kiütései ellen is fogyasztható, de a bőrt és hajat is ápolja.

BROKKOLI: A fogyókúrázók kedvence, mert kevés kalóriát, de annál több vitamint tartalmaz. Ráadásul 100 g fedezi a napi C-vitamin szükségletet.

FÖLDI SZEDER: Flavonid tartalmának köszönhjetően erősíti az immunrendszert és védi az érfalakat. Vérnyomásunkra is pozitív hatással van és ráadásul még rákmegelőző hatású is.

HAJDINA: Káliumban és vasban gazdag, valamint támogatja a melatonin nevű hormon termelését, mely a jó alvásért felelős. Alvászavarok esetén érdemes kipróbálni.

TOJÁS: Valódi őssejt, mely bőven tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, nem beszélve arról, hogy remek fehérjeforrás és a benne lévő lecitin koleszterincsökkentő hatású.

EPER: C-vitamin tartalma igen magas, antibakteriális hatású, valamint folsav és vas tartalma miatt segíti a sejtek megújulását és a rák megelőzésében is hasznos.

FÜGE: Bármilyen formában (aszalva és frissen is) jótékonyan hat. Kiváló a sav-bázis egyensúly helyrebillentéséhez, semlegesíti a gyomorsavat, ami a túlzott gyomorsav termeléssel összefüggő betegségek esetén szükséges diéta egyik fontos elemévé teheti.

GRAPEFRUIT: Elsősorban a fogyókúrázok kedvelik, mivel valódi kalóriagyilkos. Mindemellett vízhajtó, salaktalanító és serkenti a vörösvérsejtek képződését. Egy közepes grapefruit fedezi a napi C-vitamin adagunkat és A-vitamin adagunk egyharmadát.

KÁPOSZTA: Azoknak az embereknek ideális fehérjeforrás, akiknek a tejet nélkülözniük kell. Csontritkulás megelőzésére ideális. Köménymaggal fogyasztva könnyebben is emészthető.

ZAB: Mivel nem terheli a szervezetet és sok energiát szolgáltat, így a betegek diétás étrendjébe igen jól beilleszthető. Rákmegelőző hatást is tulajdonítnak neki.

MOGYORÓ: Mivel magas kalóriatartalma van, naponta maximum egy marékkal fogyasszunk. Csökkenti a koleszterinszintet, 60%-a telítetlen zsír és 16%-a fehérje.

ÁFONYA: Rostban gazdag, a szájban lévő gyulladást csökkenti, de gyomor- és bélproblémákra is kiváló. Ezenkívül felfázás ellen is hatékony, ráadásul vérfrissítő és méregtelenítő.

MÁLNA: Ásványi anyagokban gazdag (magnézium, kalcium, kálium), védi a szemben található apró ereket és jó gyulladáscsökkentő hatású. Pozitívuma még, hogy a hajat és a körmöket erősebbé varázsolja.

KÖLES: Számos pozitív hatása közül kiemelkedő a magas kovasavtartalma, mely látványosan képes megszépíteni a bőrt, a hajat és a körmöt. Fluortartalma a fogzománcot védi. Mivel gluténmentes, ezért kisbabák és gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Lúgos kémhatása miatt is érdemes fogyasztani.

GYÖMBÉR:Szabályozza a gyomor- és epesav termelést, utazási betegség elleni sjó. Gyulladáscsökkentő, védi az ereket és az idegeket.

RIBIZLI:Magas C-vitamin tartalma mellett rákmegelőző hatású és koleszterin csökkentésben, magas vérnyomás ellen is jól hasznosítható.

RÉPA: 100 grammja 11 gramm béta-karotint tartalmaz, amivel rekorderként regenerálja a szemidegeket, az agyidegeket és a nyálkahártyát. Érdemes megemlíteni még, hogy székrekedés ellen kiválóan alkalmazható.

CSICSERIBORSÓ: Fehérjében gazdag és magas rosttartalma miatt jól telít. Védi a bélflórát és a vércukorszintet is egyenletesen emelik. Túl sokat nem szabad fogyasztani belőle mert szédülést, hányingert okozhat.

TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR: 100 grammja háromszor több rostot tartalmaz, mint ugyanennyi fehér kenyér. Káliumban, magnéziumban és vasban gazdag, csökkenti a koleszterinszintet és hosszú távon jóllakottság érzését kelti.

FOKHAGYMA: Antibakteriális, mely a vírusokat és az élősködőket is elűzi. Herpesz ellen is érdemes kipróbálni, ezen kívül immunerősítő, csökkenti a vérnyomást és állítólag a rákos sejtek terjedését is képes meggátolni.

TÖK: Magas káliumtartalma a veséknek és a kiválasztásnak kedvez. A szem, az anyagcsere és a nyálkahártya számára kedvező tulajdonságokkal bír, olaját a legértékesebbek között tartják számon, mivel D-vitamin, valamint különféle hormonok termelődésében játszik pozitív szerepet.

LAZAC: Omega-3 zsírsavakban gazdag, mely által frissen tartja az agyat, ami az Alzheimer-kór megelőzését segíti elő.

LENMAG: A belőle készült olaj csökkenti a koleszterin-szintet, védi a nyálkahártyát és a belek falát. Naponta egy-két kanállal fogyaszthatjuk joghurtba vagy müzlibe keverve.

LENCSE: Magas fehérjetartalmú, cink, kálium, magnézium és a foszfor a fő erénye. Támogatja az izomműködést és az immunrendszert.

MAKADÁMIA DIÓ: 82%-a telítetlen zsírsav, mely a koleszterin csökkentést segíti. Ásványi anyag tartalma a szív- és érrendszert erősíti, vitaminjai a sejtmegújulásban járnak közben. Magas kalóriatartalma miatt mértékkel fogyasztandó.

MANDULA: Nagyon magas fehérjeforrás, mely támogatja az agyi funkciókat és csökkenti a koleszterint, javítja a vérkeringést.

PAPAYA: Túlsúly, magas vérnyomás, érszűkület, túlsúly, magas vérnyomás, érszűkület, túlavasodás, allergia, székrekedés, fertőzések, herpesz, rossz bélflóra és szívproblémák ellen használja az alternatív orvoslás. Antidepresszáns és segíti az emésztést.

REPCEOLAJ: Csökkenti a rossz és emeli a jó koleszterin szintet, szívinfarktus és szélütés ellen véd.

BARNA RIZS: Zsírban oldódó vitaminokban gazdag, és allergiások is fogyaszthatják, hiszen gluténmentes.

ROZS: Rendkívül magas rosttartalmú, esszenciális zsírsavjai (lizin, theorin, methionin) erősítik az immunrendszert.

CÉKLA: Magas vas és folsav tartalma által segíti a vérképződést, antibakteriális és magas ásványi anyag tartalma erősíti az immunrendszert.

VÖRÖS KÁPOSZTA: Magas rosttartalma lehetővé teszi a bélrendszer kitakarítását. Emellett rákmegelőző tulajdonsága is van. Nem terheli meg annyira az emésztőrendszert, ha köménnyel együtt fogyasztjuk.

CIKÓRIA: Káliumban, vasban és C-vitaminban, folsavban gazdag.

SZEZÁMMAG: Természetes vérnyomáscsökkentő. Védő réteget képez a gyomor és a belek falán.

SZÓJABAB: Mind a 20 aminosavat tartalmazza, köztük azt a nyolcat is, amelyet az ember nem képes maga előállítani. Vérnyomás csökkentő és a változókori panaszok enyhítésére is kiváló.

NAPRAFORGÓ MAG: Telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami vérnyomás csökkentő hatással bír. Védi a szív- és érrendszert, segít a fogíny gyulladás megelőzésében.

PARADICSOM: Véd a rák ellen. A spermákat aktívabbá teszi, ezen kívül vízhajtó, csökkenti a vérnyomást.

ASZALT SZILVA: Megfelelő folyadékbevitel mellett ideális hashajtó, mely számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Ezen kívül lassítja az öregedés folyamatát.

DIÓ: B-vitamin tartalma miatt első osztályú agykarbantartó. Ezen kívül omega-3 zsírsavat is tartalmaz, mely az érrendszeri betegségek ellen jó.

KELKÁPOSZTA: Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Magas rosttartalma telítettség érzést nyújt, ami segít a fogyókúrában. Támogatja a szervezet méregtelenítését, valamint rákmegelőző hatása is ismert.

Az egyes zöldségek, gyümölcsök pozitív tulajdonságairól, és felhasználási módjairől bővebben ITT olvashat!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.