Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Április 02. 12:10, csütörtök | Életmód
Forrás: Szabad Föld

Egészség kortyokban

Egészség kortyokban

Fokozott a kockázat a magasabb életkorúaknál.

Egy felnőtt férfi testsúlyának 60, míg a nőkének 50-55%-a víz. Ha nem fogyasztunk eleget az éltető nedűből, jelentősen megnő a kiszáradás (dehidratáció) veszélye.

Különösen igaz ez az idős emberek esetében, akik 85–99 éves kor között hatszor nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba súlyos, esetenként életveszélyes kiszáradás miatt, mint a 65–69 év közöttiek – hívja fel a figyelmet az Európai Hidratációs Intézet. Szakértők szerint napi 2-2,5 liter folyadékra van szükségünk. Ennek 20-30%-át fedezhetjük a táplálékból, a többit azonban poharazva kell magunkhoz vennünk.

A képlet egyszerű: ha kevesebbet iszunk, mint amennyit kiürítünk, a szervezetben előbb-utóbb folyadékhiányos állapot lép fel, amire először a szomjúságérzet hívja fel a figyelmet. Később olyan kellemetlen tünetek léphetnek föl, mint a szédülés, fejfájás, fáradékonyság, figyelemzavar, komolyabb esetekben izomgörcs. A tartósan dehidratált állapot súlyosabb egészségügyi problémákhoz – húgyúti fertőzéshez, szájüregi betegséghez, légzési nehézséghez, vesekőképződéshez, állandó székrekedéshez – is vezethet.

Egy kis odafigyeléssel segíthetjük a környezetünkben élő idős embereket abban, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak:

  • Kínáljunk nekik egy-két pohár folyadékot étkezések közben és két étkezés között is.
  • Legyen számukra éjjel-nappal elérhető közelségben egy pohár víz. Így nagyobb az esély arra is, hogy nem felejtkeznek el az ivásról.
  • Figyeljünk rá, hogy a szobában mindig megfelelő hőmérséklet legyen. Melegben a folyadékigény megnő, ilyenkor még inkább oda kell figyelni a kiszáradás jeleire.
  • Az alkohol dehidratáltságot okoz, ezért rendszeres fogyasztása időskorban még kevésbé javasolt.
  • Próbáljuk meg változatos étrenddel elérni a folyadékpótlást: kínáljunk több levest, főzeléket, tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt, különösen olyat, amelynek magas a víztartalma. Rágási, nyelési nehézségek esetén készítsük el ezeket párolva, rakott vagy töltött formában, pürésítve mártásnak, levesnek vagy turmixnak.
  • Számos betegség – például diabétesz, emésztési probléma, nyelési nehézség – speciális étrendet igényel, ilyenkor az időseknél különösen fontos, hogy mennyit és mit isznak.

A szomjúság mellett a vizelet is jelez: minél sötétebb sárga, esetleg barnás a színe, annál nagyobb a szükség a folyadékpótlásra.

A szomjúság azonban a kor előrehaladtával egyre kevésbé megbízható jelzőrendszer: minél idősebb valaki, annál ritkábban szomjas. Sokan egyszerűen megfeledkeznek az ivásról, mások meg azért nem ügyelnek rá, mert már nehezen mozognak, kétszer is meggondolják, hogy felálljanak-e.

Kellő mennyiségű folyadékbevitel után pedig a mellékhelyiségbe is sűrűbben kell járni. Bizonyos gyógyszerek ugyancsak gátolhatják a szomjúságérzet kialakulását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.