Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Július 19. 12:00, szombat | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Edzés hőségben

Edzés hőségben

A nyári kánikulában is fontos a rendszeres testedzés, ám néhány szabályt be kell tartanunk egészségünk védelmében.

1. Ne délben, a legnagyobb hőségben!
Igaz, vagyunk páran, akik annak is örülnek, ha valamikor a napjuk folyamán sikerül beiktatni 1-2 órát az edzésre, de lehetőség szerint ezt az időpontot tegyük a kora reggelre vagy késő délutánra, estére. Ez azokra a napokra vonatkozik, amikor a hőmérséklet meghaladja a 30 Celsius fokot. A déli időszakban kimondottan TILOS minden testmozgás, főként a szabadban vagy klíma nélküli helyeken.

2. Víz…víz….víz minden mennyiségben!
Bármilyen mozgást végzünk, még akkor is ha csak a szabad levegőn sétálunk, mindenképpen legyen nálunk egy palack ásványvíz, amit újra és újra meg tudunk tölteni. Kortyoljunk belőle többször, ne várjuk meg míg szomjasak leszünk. Az alkoholtartalmú és koffeines italokat kerüljük jó messzire, mert ezek elvonják a szervezettől a vizet és többet ártunk magunknak ezek fogyasztásával, mintha nem innánk semmit.

3. Óvjuk bőrünket a naptól!
Fontos, hogy olajmentes és magas faktorszámú naptejet használjunk sportoláshoz és legalább két órával kenjük be vele magunkat, hogy maradéktalanul beszívódjon. Mindez nem elég, ha egész nap a szabadban mozgunk, pláne ha vízen vagyunk (evezünk, úszunk). Ebben az esetben kétóránként kenjük be újra magunkat. Viseljünk sapkát, kendőt, kalapot, bármit, ami nem zavar minket a sportolásban, de megfelelő védelmet biztosít, főként ha nagyon rövid a hajunk.

4. Ismerjük fel a kiszáradást!
A szervezet kiszáradása nagyon gyorsan történik. Ha nem figyelünk oda az első jelekre, akkor komoly bajaink is lehetnek. Vigyázzunk, hogy ne essünk bele a hibába, hogy annyira belefeledkezünk a sportolásba, hogy közben elfelejtünk inni. Ha fejfájás, általános gyengeség, szédülés, ingerlékenység, izomgörcsök, rosszullét, bágyadtság, hirtelen teljesítménycsökkenés, a fej és a nyak átforrósodása, súlyosabb esetben hányinger, hányás jelentkezik, azonnal vonuljunk hűvös helyiségbe, zuhanyozzunk le és igyunk meg lassan minimum fél liter hűvös, de nem jéghideg vizet.

5. Megfelelő legyen a ruházatunk!
Cseppet sem mindegy, hogy milyen ruhában sportolunk a nagy hőségben. Kerüljük a pamutot és a sötét színeket. Érdemes szánnunk egy kicsivel több pénzt a jobb minőségű, speciális öltözékre, mert sok bajtól óvhat meg minket. Gondoljunk a kisebesedésekre, az izzadságtól kidörzsölődött hónaljra, és arra az érzésre, hogy mindjárt meggyulladunk. A speciális anyagból készült ruhák átengedik az anyagon az izzadságot, hogy az a felszínen elpárologhasson és ne okozzon kellemetlenséget, sérülést.

6. Ne hajszoljuk magunkat!
Kánikulában ne próbáljunk rekordokat dönteni, önmagunkat felülmúlni és belehúzni az edzésbe. Elég, ha csak a szokásos szintet hozzuk, vagy annál kevesebbet. Legyünk türelmesek még akkor is, ha kevésbé lesz látványos eredménye a munkánknak hőségben.

7. Ne feledkezzünk meg az ásványi anyag pótlásáról!
Kánikulában a fokozott izzadás következtében nagyobb mennyiségű ásványi anyagot, elektrolitokat veszítünk. Érdemes olyan hipotóniás italkészítményeket innunk, amivel nemcsak a folyadékot, hanem az ásványi anyagokat is pótolhatjuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.