Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Szeptember 29. 18:43, vasárnap | Helyi
Forrás: Szerk.

Ebzárlat és legeltetési tilalom október 5-től!

Ebzárlat és legeltetési tilalom október 5-től!

Ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el október 5-étől számított 21 napig a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatala.

Az elsőfokú élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben hivatalból indult eljárás, összhangban a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet (továbbiakban: FVM rend.) 8. § (5) pontja alapján Kiskunfélegyházára és az alábbi településekre vonatkozik: Bugac, Gátér, Pálmonostora, és Petőfiszállás, valamint Kiskunmajsa Járás területén Kiskunmajsa, Csólyospálos, Jászszentlászló, Kömpöc, Móricgát, Szank.

Az ebzárlat szabályai az FVM rend. 12. § alapján a következők:

(2) Az ebzárlat tartama alatt – a (3)-(4) bekezdésben felsorolt ebek kivételével –

a) tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;

b) kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;

c) a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

(3) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező

a) vadászebek,

b) a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,

c) a katasztrófa-mentő ebek,

d) a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a (2) bekezdésben foglalt korlátozás alól.

(4) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező pásztorebeket szabad állatok terelésére, illetve őrzésére használni, feltéve, hogy az ebzárlat nem a 8. § (5) bekezdése szerint lett elrendelve.

(5) Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni a zárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat 90 napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a járási hivatal határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.

(6) Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható. A hatóság megkeresi az érintett települések jegyzőit, hogy az intézkedést a lakossággal a helyben szokásos módon ismertessék.

A határozat a fellebbezésre tekintet nélkül azonnal végrehajtható.

A határozat ellen annak közlésétől számított 15 napon belül a Kiskunfélegyházi Járási Hivatalnál (Kiskunfélegyháza, Szent János tér 2.) előterjesztendő, de a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályához (6000 Kecskemét, Halasi út 34.) címzett fellebbezéssel lehet élni. A döntés ellen a jogorvoslati eljárás díja 10.000 forint, amit a fellebbezés benyújtásával egyidejűleg kell megfizetni, vagy a befizetés megtörténtét arra alkalmas dokumentummal igazolni. A jogorvoslati eljárás díját a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Magyar Államkincstárnál vezetett 10025004-00299657-00000000 számlájára átutalás vagy készpénzbefizetés útján kell megfizetni. A fizetési megbízás közlemény rovatában fel kell tüntetni a fellebbezéssel megtámadott határozat számát, a „jogorvoslati eljárási díj” megnevezést és az ügyfél adószámát, illetve adóazonosító jelét.

A fellebbezést az ügyben keletkezett elsőfokú iratokkal együtt a fellebbezési határidő leteltét követően annak elbírálása céljából a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalhoz továbbítják, kivéve, ha a járási hivatal a megtámadott döntést visszavonja, illetve a fellebbezésnek megfelelően azt módosítja, kijavítja vagy kiegészíti.

A járási hivatal felhívja a figyelmet, hogy fellebbezni csak a megtámadott döntésre vonatkozóan, tartalmilag azzal közvetlenül összefüggő okból, illetve csak a döntésből közvetlenül adódó jog- vagy érdeksérelemre hivatkozva lehet. A fellebbezést indokolni kell. A fellebbezésben csak olyan új tényre lehet hivatkozni, amelyről az elsőfokú eljárásban az ügyfélnek nem volt tudomása, vagy arra önhibáján kívül eső ok miatt nem hivatkozott, ellenkező esetben a fellebbezést visszautasítják.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal a sérelmezett döntést, valamint az azt megelőző eljárást megvizsgálja, amelynek során nincs kötve a fellebbezésben foglaltakhoz. A másodfokú hatóság a döntést helybenhagyja, a fellebbezésben hivatkozott érdeksérelem miatt, vagy jogszabálysértés esetén azt megváltoztatja vagy megsemmisíti. Ha a döntés meghozatalához nincs elég adat, vagy ha egyébként szükséges, a másodfokú hatóság tisztázza a tényállást és meghozza a döntést.

I N D O K L Á S

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár ÉFÁT/87-1/2019 számú ügyiratában a rókák 2019. évi tavaszi, veszettség elleni, országos orális immunizálási kampányát rendelte el. Az immunizálás első napja október 5., befejezésének határideje október 20.

Az FVM rend. 8. § (5) bekezdése szerint a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig az érintett területeken az illetékes járási hivatal ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni.

A hatóság a fentiek alapján a rendelkező részben foglaltak szerint döntött:
Az első fokon eljáró hatóság hatáskörét és illetékességét az FVM rend. 8. § (5), valamint a földművelésügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 383/2016. (XII. 2.) Kormányrendelet 14. § (5) bekezdése biztosítja.

A hatóság az Ákr. 84. § a) pontja és az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 42. § (1) bekezdés d) pontja alapján a határozatot fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóvá nyilvánította, amelyet a járványvédelmi intézkedések megtétele indokol.

A döntés elleni jogorvoslati eljárás díjára vonatkozó rendelkezéseket a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal, valamint a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei előtt kezdeményezett eljárásokban fizetendő igazgatási szolgáltatási díjak mértékéről, valamint az igazgatási szolgáltatási díj fizetésének szabályairól szóló 63/2012. (VII. 2.) VM rendelet 4. § (1) és (3) bekezdései tartalmazzák.


Dr. Sipos Krisztina járási hivatalvezető megbízásából és nevében Benedek Margit osztályvezető

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.