Városlista
2021. május 9, vasárnap - Gergely

Hírek

2020. Március 25. 14:00, szerda | Helyi
Forrás: Szerk.

Ebzárlat és legeltetési tilalom lesz április 4-étől

Ebzárlat és legeltetési tilalom lesz április 4-étől

Ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el április 4-étől számított 21 napig a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatala.

Az elsőfokú élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben hivatalból indult eljárás, összhangban a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet (továbbiakban: FVM rend.) 8. § (5) pontja alapján Kiskunfélegyházára és az alábbi településekre vonatkozik: Baja, Bácsalmás, Jánoshalma, Kalocsa, Kiskunhalas, Kiskunmajsa és Kiskőrös.

Az ebzárlat szabályai az FVM rend. 12. § alapján a következők:

(2) Az ebzárlat tartama alatt – a (3)-(4) bekezdésben felsorolt ebek kivételével –

a) tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;

b) kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;

c) a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

(3) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező

a) vadászebek,

b) a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,

c) a katasztrófa-mentő ebek,

d) a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a (2) bekezdésben foglalt korlátozás alól.

(4) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező pásztorebeket szabad állatok terelésére, illetve őrzésére használni, feltéve, hogy az ebzárlat nem a 8. § (5) bekezdése szerint lett elrendelve.

(5) Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni a zárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat 90 napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a járási hivatal határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.

(6) Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható. A hatóság megkeresi az érintett települések jegyzőit, hogy az intézkedést a lakossággal a helyben szokásos módon ismertessék.

A határozat a fellebbezésre tekintet nélkül azonnal végrehajtható.

A határozat ellen annak közlésétől számított 15 napon belül a Kiskunfélegyházi Járási Hivatalnál (Kiskunfélegyháza, Szent János tér 2.) előterjesztendő, de a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályához (6000 Kecskemét, Halasi út 34.) címzett fellebbezéssel lehet élni. A döntés ellen a jogorvoslati eljárás díja 10.000 forint, amit a fellebbezés benyújtásával egyidejűleg kell megfizetni, vagy a befizetés megtörténtét arra alkalmas dokumentummal igazolni. A jogorvoslati eljárás díját a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Magyar Államkincstárnál vezetett 10025004-00299657-00000000 számlájára átutalás vagy készpénzbefizetés útján kell megfizetni. A fizetési megbízás közlemény rovatában fel kell tüntetni a fellebbezéssel megtámadott határozat számát, a „jogorvoslati eljárási díj” megnevezést és az ügyfél adószámát, illetve adóazonosító jelét.

A fellebbezést az ügyben keletkezett elsőfokú iratokkal együtt a fellebbezési határidő leteltét követően annak elbírálása céljából a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalhoz továbbítják, kivéve, ha a járási hivatal a megtámadott döntést visszavonja, illetve a fellebbezésnek megfelelően azt módosítja, kijavítja vagy kiegészíti.

A járási hivatal felhívja a figyelmet, hogy fellebbezni csak a megtámadott döntésre vonatkozóan, tartalmilag azzal közvetlenül összefüggő okból, illetve csak a döntésből közvetlenül adódó jog- vagy érdeksérelemre hivatkozva lehet. A fellebbezést indokolni kell. A fellebbezésben csak olyan új tényre lehet hivatkozni, amelyről az elsőfokú eljárásban az ügyfélnek nem volt tudomása, vagy arra önhibáján kívül eső ok miatt nem hivatkozott, ellenkező esetben a fellebbezést visszautasítják.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal a sérelmezett döntést, valamint az azt megelőző eljárást megvizsgálja, amelynek során nincs kötve a fellebbezésben foglaltakhoz. A másodfokú hatóság a döntést helybenhagyja, a fellebbezésben hivatkozott érdeksérelem miatt, vagy jogszabálysértés esetén azt megváltoztatja vagy megsemmisíti. Ha a döntés meghozatalához nincs elég adat, vagy ha egyébként szükséges, a másodfokú hatóság tisztázza a tényállást és meghozza a döntést.

I N D O K L Á S

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár ÉFÁT/87-1/2020 számú ügyiratában a rókák 2020. évi tavaszi, veszettség elleni, országos orális immunizálási kampányát rendelte el. Az immunizálás kezdete április 4.

Az FVM rend. 8. § (5) bekezdése szerint a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig az érintett területeken az illetékes járási hivatal ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni.

A hatóság a fentiek alapján a rendelkező részben foglaltak szerint döntött:
Az első fokon eljáró hatóság hatáskörét és illetékességét az FVM rend. 8. § (5), valamint a földművelésügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 383/2016. (XII. 2.) Kormányrendelet 14. § (5) bekezdése biztosítja.

A hatóság az Ákr. 84. § a) pontja és az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 42. § (1) bekezdés d) pontja alapján a határozatot fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóvá nyilvánította, amelyet a járványvédelmi intézkedések megtétele indokol.

A döntés elleni jogorvoslati eljárás díjára vonatkozó rendelkezéseket a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal, valamint a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei előtt kezdeményezett eljárásokban fizetendő igazgatási szolgáltatási díjak mértékéről, valamint az igazgatási szolgáltatási díj fizetésének szabályairól szóló 63/2012. (VII. 2.) VM rendelet 4. § (1) és (3) bekezdései tartalmazzák.

(Fotó: illusztráció - forrás: egyedikutya.hu)

Címkék: ebzárlat

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 08. 19:34, szombat | Helyi

Aki nincs beoltva, annak nem lesz szabad nyara

Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek

2021. Május 08. 19:20, szombat | Helyi

Jövő héten nyit a Petőfi Mozi

Május 13-ára tervezi a nyitást a Kiskunfélegyházi Petőfi Mozi – nyilatkozta tudtuk meg Reményi Richárdtól, a mozi üzemeltetője a Félegyházi Közlöny munkatársának.

2021. Május 08. 19:17, szombat | Helyi

Ne feledje! Vasárnap állat- és kirakodóvásár Kiskunfélegyházán

Május 9-én megtartják Kiskunfélegyházán az Állat- és Kirakodóvásárt.

2021. Május 08. 12:25, szombat | Helyi

Ezeket a növényeket soha ne ültesd egymás mellé a kertben

Sokan nem is gondolnánk, milyen sokat számít a kertünkben az, hogy milyen növényeket ültetünk egymás mellé.