Városlista
2023. február 6, hétfő - Dóra

Hírek

2016. December 16. 07:49, péntek | Külföld
Forrás: mti

Dzsihadista terrortámadások sorozatát akadályozták meg Moszkvában

Dzsihadista terrortámadások sorozatát akadályozták meg Moszkvában

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet által tervezett robbantásos merényletek sorozatát akadályozta meg Moszkvában a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) - jelentette a szolgálatra hivatkozva több orosz hírügynökség.

A terrortámadásokat az FSZB szerint az Iszlám Állam egy, a tádzsikisztáni hatóságok által külföldön köröztetett, Törökországban tartózkodó képviselője rendelte el. Az orosz biztonsági szervek a RIA Novosztyi hírügynökség szerint őrizetbe vettek három tádzsik és egy moldovai állampolgárt.

Az FSZB közölte, hogy a terroristák nagy hatású terrortámadás-sorozatot terveztek házi készítésű robbanószerkezetekkel. A hatóságok a gyanúsítottak fővárosi és Moszkva környéki lakásaiban elkészült pokolgépeket, "jelentős mennyiségű" robbanóanyagot és automata lőfegyvereket foglaltak le.

Moszkva délkeleti részén csütörtök reggel 145 embert, köztük 19 gyereket menekítettek ki egy 17 emeletes lakóházból, amelynek kilencedik emeletén pokolgépet találtak.

Szamarában délután egy lakóházat zártak közre a biztonsági erők, az egyik lakásában a feltételezések szerint támadást tervező IÁ-terroristák tartózkodtak. A terrorelhárítási művelet során két embert vettek őrizetbe a hatóságok, akiket azzal vádolnak, hogy a dzsihadista szervezet segítői. Az FSZB szerint az elfogott férfiak közép-ázsiai országok állampolgárai. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat hozzáfűzte, hogy lakásukon egy házi készítésű robbanószerkezetet találtak, amelyet a kereskedelmi forgalomban elérhető alkotóelemekből, a dzsihadisták egyik toborzójának utasításával raktak össze. A pokolgép egy kilogramm trotil hatóerejének megfelelő robbanást képes előidézni - tette hozzá az orosz hatóság.

Az FSZB közleménye szerint az őrizetbe vett 24 és 21 éves férfiak kereskedelmi vállalatoknál dolgoztak Oroszországban, és őket egy honfitársuk toborozhatta az IÁ-ba, akivel aztán később együttműködtek. Jelenleg vizsgálják, hogy az elfogott páros a dzsihadistákkal részt vett-e Szíriában harci tevékenységekben.

A nap folyamán hatósági közlés szerint merényletre készülő terroristákat fogtak el a Krímben és Rosztov-na-Donu közelében is. A tájékoztatásból nem derült ki, hogy nekik is közük volt-e az IÁ-hoz.

Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója kedden közölte, hogy Oroszországban az idén 42 terrorcselekményt hiúsítottak meg, más városok mellett az orosz fővárosban, Szentpéterváron, Jekatyerinburgban és Nyizsnyij Novgorodban. A merényleteket egyebek között tömegközlekedési eszközökön és forgalmas helyeken szándékoztak elköveti "közeli külföldi" országok (egykori szovjet köztársaságok) állampolgárai.

Oroszországban az idén 129 fegyverest, köztük 22 "bandavezért" öltek meg, valamint 898 "banditát" tartóztattak le cinkosaikkal együtt. Megölték az Iszlám Állam terrorszervezethez igazodó Kaukázusi Vilajet elnevezésű szervezet vezetőjét, és teljességgel felszámolták a Kabard-Balkár Köztársaság területén működő terrorszervezetek parancsnoki szintjét.

Bortnyikov rámutatott, hogy az Iszlám Állam toborzói számára fontos célpontot jelentenek az Oroszországban beilleszkedni képtelen migránsok.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 06. 07:30, hétfő | Külföld

Ukrajna megígérte, hogy nem veti be orosz terület ellen a nagy hatótávolságú amerikai fegyvereket

Ukrajna nem használja az Egyesült Államok által ígért nagy hatótávolságú fegyvereket orosz terület elleni csapásra - jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján.

2023. Február 06. 07:25, hétfő | Külföld

Ferenc pápa: az egész világ háborúban van, meg kell állítani az önpusztítást

A világ egésze háborúban áll és saját megsemmisítése veszélyezteti - jelentette ki Ferenc pápa, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Dél-Szudánban tett apostoli látogatást.

2023. Február 05. 08:00, vasárnap | Külföld

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt - Videóval

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette a légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai álláspont szerint hírszerző légieszköz, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél.

2023. Február 03. 13:49, péntek | Külföld

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.