Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2018. Január 31. 09:12, szerda | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Drónok madártávlatából

Drónok madártávlatából

Feltartóztathatatlan a drónok térhódítása a mezőgazdaságban is. Igaz ugyan, hogy a hazai gyártás és fejlesztés még gyerekcipőben jár, ám az alkalmazási lehetőségek arzenálja már egyre közismertebb.

Így nagy az esélye, hogy belátható időn belül fontos lesz nálunk is, elsősorban a termesztett növények (egészségi, fejlődési) állapotának vizsgálata, a talaj és a domborzat jellemzőinek meghatározása terén.

E feladatokat eddig repülőgépekkel végezték, ám könnyű belátni, hogy a jóval kisebb, mozgékonyabb és környezetkímélőbb eszközök hamarosan leváltják ezeket. Drónok adják majd a madártávlatot, amelyből nézve pontos és hiteles kép rajzolódik ki a gazda előtt a növényállományáról. E kis repülő eszközök „szeme” az úgynevezett hiperspektrális kamera, ami a látható fénytartománytól az infravörösig terjedően képes a folytonos képalkotásra, illetve -továbbításra. Így meghatározható például a búzatábla klorofilltartalma és következtetni lehet a fejlettségi állapotára is. De a színek, színváltozások éppúgy vallanak a nitrogénellátottságról, a túltrágyázásról, mint a hiánybetegség megjelenéséről vagy arról, ha valamilyen növényi kórság felüti a fejét.

A drónnal készített kétdimenziós fényképekből elkészíthetik a földfelszín 3D-s modelljét is, ami különleges lehetőség a domborzati viszonyok vizsgálatában. A nagy felbontású fotók révén a drónok képet adnak az aszály vagy a belvíz okozta károkról, a gyomfertőzöttségről, s hogy rendben működik-e az öntözőberendezés. Ezzel nem merül ki a feladatuk, mert – a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően – tevőlegesen kiveszik a részüket a műtrágyázásban és a permetezésben is. A Rauch Agronator 4 méter átmérőjű, nyolcszögletű, 80 kilós drónja egy ötvenliteres tartállyal a hátán alkalmanként negyven percig is képes ügyködni a levegőben. Az eszközt a meredek lejtésű szőlőültetvényeken tesztelik, ahol a földi gépekkel különösen nehéz a munkavégzés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak:

2024. Április 30. 09:03, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok: