Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Január 21. 08:00, szerda | Külföld
Forrás: origo.hu

Drónnal csempészik a drogot a börtönökbe

Drónnal csempészik a drogot a börtönökbe

Új biztonsági kihívás elé állítja a hatóságokat a pilóta nélküli repülés. Az egyik németországi börtönbe drónnal kezdték csempészni a drogot, cigit és a mobilt.

Új biztonsági kihívás elé állítja a hatóságokat a pilóta nélküli repülés. Az egyik németországi börtönbe drónnal kezdték csempészni a drogot, cigit és a mobilt. Egyelőre GPS-zavarókat szerelnek fel, de vajon ez a leghatékonyabb megoldás?

Drónnal csempésznek be a raboknak mindenféle "hiánycikkeket": a német Oslebshauenben a legkeresettebb tárgyak a drogok, a cigaretta és a mobiltelefon. Mindez december 4-én derült ki, amikor az egyik pilóta nélküli repülőgép lezuhant a fiatalkorúak börtönének udvarára. Az éjjeli őrjárat során fedezték fel a roncsokat. A gép aljához egy kis labdacs volt erősítve, melyben 10 gramm marihuánát találtak.

Azt nem tudni, mikor kezdtek el kísérletezni azzal, hogy a fegyenceknek drónnal csempésszenek árut. Az eddigi tapasztalat alapján általában sikerrel járnak a segítők, korábban viszont nem próbálkoztak légi szállítással, a fal felett dobálták be a csomagokat.

Az oslebshaueni büntetés-végrehajtás azonnal értesítette a rendőrséget, amely azonosította a készüléket, egy DJI Phantom 1 kvadrokoptert, melyet általában GoPro-kamerával szerelnek fel légi felvételek készítésére. Az interneten körülbelül 480 dollárért, azaz 130 ezer forintért lehet megvárásolni.

Az elkövetők vélhetően amatőrök voltak, és nekirepültek valaminek, vagy nem számoltak vele, hogy ez a drón mindössze 10-15 percet képes repülni töltés nélkül. A szerkezet a leírása szerint könnyen irányítható, ugyanakkor egy konkrét művelet végrehajtása előtt érdemes gyakorolni vele.

A német hatóságok a nyomozás érdekében nem hozták eddig nyilvánosságra a történteket. Viszont az elmúlt egy hónap során sem sikerült kideríteni, ki lehetett a pilóta, aki a drónt irányította.

GPS-zavarókat szereltek fel

A brémai ügyészség és a német igazságügyi minisztérium az új biztonsági kihívásra válaszul szigorúbban ellenőrzi a szabadban sétáló fegyenceket, ahogy a légteret is folyamatosan monitorozzák. Emelett pedig GPS-zavarókat szerelnek fel.

Ha nem távirányítóval vezéreljük a drónt, az egy előre beprogramozott útvonalon halad: például előremegy 50 méteres magasságon, leereszkedik, elengedi a csomagot, felemelkedik és visszatér a kiindulási pontra. Ha egy GPS-zavaró miatt nem kap jelet, folytatja az adott magasságon való repülést, és ha éppen nem repül neki semminek, akkor amint merülni kezd, magától leszáll.

"Viszont ezek a kütyük egy csomó más jelet is megzavarhatnak" - mondta Varga Tamás, drónos filmezéssel foglalkozó operatőr. Gondoljunk csak arra, hogy már a polgári repülés során is GPS-alapú irányítási rendszereket használnak.

Lézerfegyverrel ki lehet lőni a drónt

"Én a hatóságok helyében inkább lézerfegyverrel szedném le a drónokat”". Több haditechnikai cég, egyebek közt az amerikai Boeing, a Lockheed Martin, illetve a német Rheinmetall is sikeresen tesztelte a fejlesztés alatt álló lézerfegyvert.

A HEL MD (High Energy Laser Mobile Demonstrator) egyelőre egy tíz kilowattos lézert tartalmaz, ennek az ereje arra elég, hogy megzavarja egy drón működését és a földre kényszerítse. Az eredményes tesztek után a jövőben egy ötven, majd később egy száz kilowattos lézerrel szerelnék fel a rendszert, amellyel már lényegesen rövidebb ideig kellene a célponton tartani a sugarat egy sikeres találathoz.

FPV-repüléssel csempésznék inkább

"Amit én az elkövetők helyében használtam volna az az FPV, azaz First Person View repülés, melynek során rádiójel alapján, kamerával, a vizuális tájékozódási pontok szerint haladnak a drónnal. Elég a Google Térképen előre megnézni a környezetet, majd a tereptárgyak alapján tájékozódni. Így akár 8-10 kilométeres távolságot is meg lehet tenni, és egy kanapéról irányítani a kvadrokoptert."

Az FVP-repülést eddig elsősorban hobbi szinten használták: egy viszonylag nagy látószgű, könnyű kamerára, illetve egy rádió-adó- és vevőegységre van szükség, amely a videojelet továbbítja a pilótának a képernyőre. Nem csak rendezvények megörökítésére kiváló, de mentési munkálatoknál, katasztrófák esetén is rendkívül hasznos: így be lehet járni az életveszélyes területeket is.

Németország mellett korábban Írországban és az Egyesült Államokban történt hasonló eset, amikor drónnal csempésztek be, vagy próbáltak bejuttatni drogot, cigit, mobilt a börtönökbe.

Az OzoneNetwork TV Magyarországon elsőként készített négyszer 50 perces dokumentumfilmet drónokkal. A Magyarország madártávlatból című sorozat karácsonykor került képernyőre, a forgatás kulisszatitkait itt lehet megnézni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).