Városlista
2021. október 22, péntek - Előd

Hírek

2013. Február 25. 15:41, hétfő | Helyi
Forrás: - F. A. -

Drogosok, tolvajok, randalírozók garázdálkodnak a Bankfaluban?

Drogosok, tolvajok, randalírozók garázdálkodnak a Bankfaluban?

Kiskunfélegyháza kertvárosi negyedében elszaporodtak a bűncselekmények. Ismeretlenek bandákba verődve akadályozzák a kerékpáros forgalmat, a játszótéren randalírozók garázdálkodnak, megemelkedett a lopások száma.

Kiskunfélegyháza kertvárosi negyedében, e városrész képviselője szerint elszaporodtak a bűncselekmények. Ismeretlenek bandákba verődve akadályozzák a kerékpáros forgalmat, a játszótéren randalírozók garázdálkodnak, megemelkedett a lopások és a csalások száma. Mégis a legnagyobb problémát a drogfogyasztás és a terjesztés okozza. A városrész képviselőjének tudomása van arról, hogy a Bankfaluban drogelosztó hálózat működik.

Hogyan tudjuk elősegíteni a kiskunfélegyházi lakosok biztonságérzetét, ill. mit tehet a rendőrség a közbiztonságunk javítása érdekében címmel interpellált Dongó József önkormányzati képviselő a legutolsó testületi ülésen. A városatya szerint számos esetben nem hozzá fordultak a környékbeliek segítségért, mert a rendőrség nem intézkedett ügyükben.

Timafalvi László, félegyházi rendőrkapitány

Timafalvi László, kiskunfélegyházi rendőrkapitány elmondta, hogy az említett esetekben bejelentés sem érkezett a rendőrséghez, hanem az érintettek azonnal a városatyához fordultak segítségért. A kapitány nyomatékosan kijelentette, hogy minden egyes bejelentést kötelező rendőri intézkedést von maga után. Azonban hozzáfűzte azt is, hogy nem minden esetben indul büntető eljárás. A kapitány elmondása szerint a Bankfaluból semmivel sem érkezik több bejelentés bűncselekmények elkövetéséről, mint a többi városrészből, és a szóban forgó játszótéri rongálások is sokkal inkább a városközponthoz kapcsolódó közterületekre jellemző.

A rendőrkapitány elmondása szerint a szabálysértési törvény módosítása miatt hatályon kívül helyezték az önkormányzat közterületi dohányzásra és szeszesital fogyasztásra irányuló rendeleteit. Tehát ezek a magatartások nem nyilváníthatók szabálysértésnek, így a rendőrség nem jogosult a szankcionálására sem.

A csellel és trükkökkel elkövetett lopások, amelyeket jobbára idősekkel szemben követnek el, sem kizárólag csak a Bankfalura jellemzőek. Timafalvi rendőrkapitány elmondása szerint ez országos probléma, épp ezért a rendőrség országos bűnmegelőzési akció keretein belül világosítja fel az időseket. A felhívások ellenére mégis azt kell mondanunk, hogy a profi bűnözők újabb és újabb trükkökkel csapják be a jóhiszeműeket.

A kapitány szerint a kábítószer fogyasztása és terjesztése sem kizárólag a Bankfalura korlátozódik. A drog sajnos már a város többi területén is megjelent. Mindazonáltal a Bankfalut fokozott ellenőrzés alatt tartják. A közelmúltban például a rendőrség a NAV-val karöltve tartott házkutatást a szóban forgó városrészben és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a terjesztőket és a fogyasztókat felelősségre vonják. Mindezt alátámasztja, hogy nemrégiben egy Budapestről érkező szállítót fogtak el a Majsai úton.

A legnagyobb probléma, ami szintén nem csak a Bankfalura jellemző, az a pszichoaktív anyagok, más néven „dizájner drogok” fokozott elterjedése, amelyek kábítószernek nem minősülnek, sokkal olcsóbbak, de veszélyesebbek is a már ismert drogoknál. Fogyasztásuk nem büntethető, hiszen nem minősülnek drogoknak. Óriási probléma, hogy származásuk, összetételük nem ismert, a fiatalok pedig könnyen hozzáférnek.
Összességében elmondható, hogy a kábítószer fogyasztás és terjesztés társadalmi feladatunk, melyből mindenkinek – családok, oktatási intézmények, civil szervezetek, önkormányzatok – ki kell vennie a részét, hiszen csak összefogással lehet visszaszorítani a drog terjedését.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 21. 16:40, csütörtök | Helyi

Holisztikus gyógyászat tematikus napok a Vajdaságban

2021. Október 21. 14:00, csütörtök | Helyi

Így válaszd ki a tökéletesen érett sütőtököt

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás, amely jellemzően az őszi-téli hónapokra koncentrálódik – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

2021. Október 21. 13:37, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2021. Október 21. 10:25, csütörtök | Helyi

Mindenszentek napját érintő forgalmirend-változások