Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Április 29. 17:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Drága betegségeink

Drága betegségeink

MAGYARORSZÁGON a cukorbetegek kezelése viszi el a legtöbbet az egészségügyi kasszából,

de a szív- és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések is előkelő helyet foglalnak el a legdrágább betegségek tízes listáján, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 2015-ös adatai alapján a Világgazdaság állított össze.

1.
MIND KÖZÜL A LEGDRÁGÁBB:
a cukorbetegség (44,9 milliárd)
Jelenleg csaknem 800 ezren szenvednek diabéteszben Magyarországon, s mintegy 400 ezerre teszik a még nem diagnosztizált esetek számát. Az adatokból jól látszik: majd’ minden tizedik honfitársunk cukorbeteg. Kezelésük és a szövődmények ellátása óriási terhet jelent az egészségügynek.

2.
A LEGFŐBB GYILKOS KÓR:
az iszkémiás szívbetegség
(41 milliárd)
Az iszkémiás szívbetegségek a szívizom elégtelen vérellátása miatt alakulnak ki, aminek következtében elhalhat a szívizom, a betegnél szívelégtelenség, szívinfarktus léphet fel. A kardiovaszkuláris betegségek magasan vezetik az elsődleges halálokok listáját, s az óriási esetszám miatt rendkívül sokba kerül a kezelésük.

3.
DOBOGÓS HELYEN:
a szívbetegség egyéb formái
(35 milliárd)
A legköltségesebb betegségek sorában előkelő helyet foglalnak el a szívvel kapcsolatos egyéb megbetegedések, mint például a szívizomgyulladás, az aorta rendellenességei, a szívmegállás, a szívnagyobbodás vagy a pangásos szívelégtelenség.

4.
VESZÉLYESEBB, MINT HISSZÜK:
a vesebetegségek (34,6 milliárd)
A vesebetegek száma 900 ezerre tehető, a veseelégtelenség egyes stádiumaiban pedig 5-600 ezer páciens szenved. Elmondhatjuk tehát, hogy népbetegséggel állunk szemben. Az igen költséges művesekezelésre szoruló betegek száma évről évre nő, ami ugyancsak nagy terhet ró az egészségügyi kasszára.

5.
ÉLETÜNK NÉMA VÁMSZEDŐJE:
a magas vérnyomás
(33,9 milliárd)
A hipertónia a legelterjedtebb szív- és érrendszeri betegség. Nem véletlenül emlegetik néma gyilkosnak, hiszen sokszor évekig lappang anélkül, hogy panaszt okozna a betegnek, miközben már súlyos szervkárosodásokat idézhet elő. Becslések szerint minden 8. halálesetben szerepet játszik, ezért is foglal helyet a tízes lista középmezőnyében.

6.
„A HALÁL A BELEKBEN LAKOZIK”:
az emésztőszervek rosszindulatú
daganatai (33,3 milliárd)
Az emésztőrendszer daganatai közé tartoznak többek között a nyelőcső, a gyomor, a belek, az epehólyag és a hasnyálmirigy rákos elváltozásai. Kezelésükben a műtét és a drága kemoterápia mellett egyre nagyobb szerep jut az ugyancsak költséges biológiai gyógymódoknak.

7.
VESZÉLYBEN A VÁROSLAKÓK:
az idült alsó légúti betegségek
(33 milliárd)
A nagy költségeket e betegségek esetében is a páciensek – asztmások, idült hörghurutban, tüdőtágulásban szenvedők – óriási száma magyarázza. Az idült hörghurut különösen a dohányosokat és a szmogos városokban élőket veszélyezteti. Az ő panaszaikat hörgőtágító gyógyszerekkel enyhítik, míg az asztma kezelésében például az oxigénterápia hozhat javulást.

8.
KEGYETLEN KÓROK:
a nyirok- és vérképzőszervek
daganatai (32,9 milliárd)
A leukémia és a nyirokrendszert támadó Hodgkin-kór is e csoportba sorolható. Nem tartoznak a leggyakoribb ráktípusok közé, de kezelésük – a kemoterápia, az interferonkezelés, a csontvelő-átültetés és a célzott terápiás lehetőségek – rendkívül megterheli az államkasszát.

9.
KIVÉDHETŐ LENNE:
az emlő rosszindulatú daganata
(24,9 milliárd)
Noha emlőrákban ma már senkinek sem szabadna meghalnia, mégis évente körülbelül kétezer nőt temetünk el miatta. Többségük már előrehaladott, áttétes daganattal keresi fel az orvosát, pedig ha korai stádiumban észlelik a daganatot, jó eséllyel gyógyítható lenne. A mellrák kezelésében a műtétet, a besugárzást, a citosztatikus és a hormonkezelést többnyire egymással kombinálva alkalmazzák, s ahol lehetőség van rá, célzott gyógyszeres kezelést is alkalmaznak.

10.
NEM UTOLSÓSORBAN: az agyi érbetegségek (22,4 milliárd)
E betegségcsoportba az agyvérzést, agyérgörcsöt, agyembóliát, agytrombózist soroljuk, melyeknek leggyakrabban az agyi erek elmeszesedése a kiváltó oka. Az agyvérzés vagy stroke a szívbetegségek és a rosszindulatú daganatok után a harmadik leggyakoribb halálok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.