Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. November 28. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Dózsa György szobra a róla elnevezett utca végére került

Dózsa György szobra a róla elnevezett utca végére került

Méltó helyére került Dózsa György szobra.

A keresztes hadsereg vezérének szobra ezentúl a Halasi út és a Dózsa György utca kereszteződése mellett kialakított parkban magaslik az elnyomó nemesi hatalom elleni harc jelképeként.

Az ünnepélyes szalagátvágást megelőzően Balla László alpolgármester szólt a megjelentekhez:

- 1955-ben Somogyi József megálmodta azt a Dózsa szobrot, ami Cegléd város érintésével Kiskunfélegyházára került. Hogy miért került Ceglédről Kiskunfélegyházára, ezt talán csak azok tudják megválaszolni, akik belemélyednek abba a korba, amikor ez az alkotás készült. Viszont mi kiskunfélegyháziak nagyon örülünk annak, hogy ezek a város központjától kicsit távolabb eső terek megújulnak, megszépülnek, és olyan helyek alakulnak ki, ahol az erre lakók, erre járók megállnak egy kicsit, elgondolkodnak és reméljük, hogy csodálkozva néznek erre a kis parkra és szoborra, felelevenítve általános iskolai tanulmányaikat, melyek Dózsa György emlékéhez fűződnek.

Az átadást követően a körzet önkormányzati képviselőjét, Gyenes Attilát kérdeztük arról, hogy mit jelent a városrész számára ez az új közösségi tér:

- Nagy öröm nekünk, hogy a Dózsa szobor erre a kis térre került. A körzetemben sajnos ez a terület mindig mostoha rész volt. Most úgy érzem, minden a helyére került, hiszen Dózsa György szobra végre a róla elnevezett utca végén, a szintén nevét viselő óvoda és iskola közelében található most már. Nagyon fogunk rá vigyázni. Úgy gondolom mind a Dózsa iskolások, mind pedig az óvodások rendszeresen látogatni fogják ezt a teret. A város egy újabb színfolttal gazdagodott, köszönhetően a sok segítőnknek, akik a tervek megvalósításában részt vettek, úgy a szobor átszállításában, mint a térrendezésben és a park melletti járda elkészítésében. Köszönetemet fejezem ki ezért, valamint Kiskunfélegyháza város önkormányzatának, mely biztosította számunkra az anyagi hátteret.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.