Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Április 28. 07:42, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Dízelbotrány - A Volkswagen a vizsgálat részadatait nem hozza nyilvánosságra

Dízelbotrány - A Volkswagen a vizsgálat részadatait nem hozza nyilvánosságra

A Volkswagen AG közölte, hogy eredeti tervétől eltérően nem hozza nyilvánosságra április végéig a dízelautóit érintő emissziós csalási ügyben folytatott átfogó vizsgálat részeredményeit,

mert ez jelentős kockázatokat hordozna, és árthatna a további vizsgálatoknak is. A wolfsburgi konszern közleménye a magyarországi importőr Porsche Hungaria honlapján olvasható.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a Volkswagen AG felügyelőbizottsága 2015. szeptember végén a Jones Day Ügyvédi Irodát bízta meg az ügy átfogó vizsgálatával. A Jones Day szerint a jelenlegi helyzet alapján a vizsgálat az idén a negyedik negyedévben zárható le teljesen.

A vizsgálat már előrehaladott állapotban van - közölte a VW. Eddig mintegy 65 millió dokumentumot készítettek össze digitális értékelésre, és a Volkswagen több mint 10 millió dokumentumot továbbított áttekintésre az ügyvédeknek. Mintegy 450 interjú készült, és még több tucat meghallgatás van hátra - részletezték.

A VW hangsúlyozza: az Egyesült Államokban folyamatban lévő eljárások - magánperes felekkel és több hatósággal, köztük a Környezetvédelmi Ügynökséggel (EPA), a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal (FTC), az ötven amerikai szövetségi állam legfőbb ügyészségeivel és a Szövetségi Igazságügyi Minisztériummal - olyan döntő fázisba jutottak, hogy ez a Volkswagen részéről a legnagyobb mértékű titoktartást követeli meg.

A konszern felügyelőbizottsága és az igazgatóság azt tervezi, hogy az USA-ban részletesen közzé fogják tenni a vizsgálat tárgyát képező tényeket, amint átfogó egyezségre sikerül jutni az Igazságügyi Minisztériummal - jelezték a közleményben.

A dízelbotrány tavaly szeptemberben pattant ki, amikor az EPA megvádolta a VW-t, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatóak a károsanyag-kibocsátásról szóló amerikai előírások. A VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte mintegy 11 millió gépjárművet érint, ezek közül 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése