Városlista
2019. június 20, csütörtök - Rafael

Hírek

2019. Február 28. 14:12, csütörtök | Helyi
Forrás: Görög Mariann

Díjazták a „kertmentőket”

Díjazták a „kertmentőket”

A 2018-as Ments meg egy kertet program díjátadóján vett részt a Mezgé kertmentő csapata melyet idén Budapesten a Vajdahunyad várában a Mezőgazdasági Múzeum konferenciatermében rendeztek meg.

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai és tanárai már harmadik éve vesznek, részt a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt Ments meg egy kertet programban.

A korábbi években megkezdett munkálatokat 2018-ban is folytatták a diákok a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény Csanyi úti Idősek Otthonának kertjében. A már meglévő fűszernövények mellett paprika palántákat ültettek, cékla és cukkini magot vetettek. Díszítő növényként napraforgó magot vetettek és bársonyka palántákat ültettek. A megtermelt fűszernövényeket és zöldségeket az idősek otthona konyhája használta fel alapanyagként, de került az iskola diákjainak asztalára is belőle, nemcsak étkezésre, hanem a különféle rendezvények kiállítási darabjaiként is megcsodálhatták őket a nézelődők.

A majd 200 négyzetméteres terület folyamatos növényápolási munkát igényel úgy, mint gyomirtás, öntözés, növényvédelem. Mivel a program teljesen kert és természetbarát ezért vegyszereket nem alkalmazhattak a kert gondozása során a gyomirtást kapálással oldották meg a kártevők ellen pedig a bogarak összegyűjtésével tudtak védekezni – számolt be lapunknak Görög Mariann tanárnő, aki a diákoknak minden segítséget megadott, hogy hatékonyan tudjanak dolgozni.

A diákok délutánonként és a nyári szünetben is tevékenykedtek. A kert aktuális állapotáról minden hónapban egy képes beszámolót kellett készíteniük és ezt e-mailben elküldeni a minisztériumba ahol minden évben díjazzák a programban résztvevő iskolákat. Idén a programban végzett jó munkáért az iskola elismerő oklevelet kapott.

Az elismerést február 27-én a Vajdahunyad várában vehették át a kertszépítő diákok és tanáruk Görög Mariann az Agrárminisztérium képviseletében László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkártól, valamint Kovács Szilviától Karcag város alpolgármesterétől, “A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program programigazgatójától.

A kertszépítő diákok: Becsei Dávid, Kerepi Roland, Süveges Sándor, Bokor Zoé.
Segítő tanár: Görög Mariann

(Fotók forrása: Görög Mariann, címlapfotó:alegszebbkonyhakertek.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 20. 13:49, csütörtök | Helyi

Történelmi könyv a boszorkányokról

Az ünnepi könyvhét programsorozat részeként mutatták be június 18-án Miklya Luzsányi Mónika félegyházi írónő Az ecsedi boszorkány című könyvét.

2019. Június 20. 13:43, csütörtök | Helyi

Lovasviadallal és ökörsütéssel avatják a Kiskun Emlékhelyet Szankon

Pénteken 15 órától kezdődik a kétnapos program.

2019. Június 20. 13:24, csütörtök | Helyi

Júliustól igényelhető az autóvásárlási támogatás

A Magyar Államkincstár megkezdi július 1-jén a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának megállapításával kapcsolatos kérelmek elbírálását

2019. Június 20. 11:43, csütörtök | Helyi

Parkmunkás munkakör

A Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. felvételt hirdet parkmunkás munkakörbe.