Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Január 11. 07:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Hir24

Délután havazás lehet az esőből

Délután havazás lehet az esőből

Vége az egynapos tavasznak, már mínusz és havazás is jöhet a viharos széllökések mellett. A jövő héten fagy is lesz, de 10 fok fölé is futhat a hőmérséklet.

Ma elsősorban a Dunántúl északi, középső részén lehetnek főként a magasabban fekvő területeken viharos (60-70 km/h) széllökések. Az eső vasárnap délután egyre többfelé havas esőbe, helyenként havazásba vált. Megmaradó hó a hegyekben valószínű. A Bakonyban 5 cm feletti hó is hullhat vasárnap éjfélig. Tapadó hó várható – derül ki az Országos Meteorológia Szolgálat szöveges figyelmeztető előrejelzéséből.

Vasárnap északnyugat felől a még kevésbé felhős helyeken is viszonylag gyorsan beborul az ég, csak estefelé kezd szakadozni észak felől a felhőzet. Reggeltől egyre nagyobb területen számíthatunk csapadékra, bár az Északi-középhegység környékén lesznek teljesen csapadékmentes területek is. Az Alpok felett képződő és kiterebélyesedő csapadéktömb délkelet felé veszi irányt, így délelőttől egyre többfelé várható intenzív eső, illetve zápor, délután - a hideg levegő beáramlásával párhuzamosan - a havas eső síkvidéken is megjelenik, sőt a hegyekben havazhat is.

Megmaradó hó legfeljebb a Dunántúli-középhegység legmagasabb részein lehet, másutt nem várható. Ugyanakkor jelentős csapadék a Szentgotthárd-Szeged vonalban több helyen is lehet. A nyugati szél átmenetileg mérséklődik, majd napközben a hidegfront érkezését nagyobb területen ismét megerősödő északnyugati szél jelzi. A hőmérséklet menete igen érdekesen alakul: ország északi részén lesznek olyan helyek, ahol folyamatosan csökken a nap folyamán. A déli országrészben - ahol éjjel hidegebb volt - a front előtt délelőtt még néhány fokot emelkedhet, majd a csapadék megérkeztével hirtelen csökkenni kezd. A hőmérséklet dél körül 2, 7 fok között valószínű (a déli országhatár mentén még lehet 8, 9 fok is), késő este országszerte -1, +4 fok várható.

Hétfőn reggel, délelőtt az ország nagyobb részén még sok lesz a felhő, délután azonban egyre több helyen csökken a felhőzet, és a nap is kisüt. Főleg a Tiszántúlon és az északkeleti országrészben maradhatnak estig erősen felhős területek. A nyugati, délnyugati szél az Alföldön, a főváros környékén és az Észak-Dunántúlon többfelé erős, néhol viharos lesz, másutt mérsékeltebb légmozgásra számíthatunk. Estére a szeles területeken is jelentősen mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 6 és 10 fok között alakul, felhősebb keleti határvidéken lehet kissé hűvösebb.

Kedden az időként megnövekvő felhőzet mellett több órára kisüt a nap, csapadék nem valószínű. A déli, délnyugati szél több helyen megélénkül, néhol megerősödik. Néhol ködfoltok képződhetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között alakul.

Szerdán átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, emellett több-kevesebb napsütés várható. Délutántól szórványosan alakulhat ki zápor. Az északnyugatira forduló szél helyenként megerősödik. Északkeleten foltokban köd képződhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 10 fok között alakul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).