Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Április 26. 08:26, kedd | Helyi
Forrás: vs.hu

December végén bevonják a régi húszezreseket

December végén bevonják a régi húszezreseket

A jegybank hétfőn bejelentette, hogy a régi húszezres bankjegyeket 2016. december 31-én bevonja.

December végéig használhatók a 2015 előtt kibocsátott, régi húszezres bankjegyek - közölte hétfőn délelőtt a Magyar Nemzeti Bank. 2017- január 1-jétől már csak az új, a készpénzforgalomban tavaly decemberben megjelent újratervezett, a korábbinál biztonságosabb, nehezebben hamisítható húszezresek vehetnek részt a forgalomban. A jegybank egyúttal közölte, hogy 2016. december 31-e után a régi húszezreseket a bankok, a posták még 3 évig visszaváltják, az MNB pedig 20 évig cseréli törvényes fizetőeszközre. Bár a régi húszezresek beválthatóak lesznek, a jegybank arra kér mindenkit, hogy igyekezzen december végéig igyekezzenek a régi húszezreseit felhasználni.

A tízezresek leváltásával induló bankjegycserét még 2014-ben a magyar jegybank azzal indokolta, bár csekély számban, egyre jobb bankjegyhamisítványok kerültek a forgalomba, amelyek például a kereskedelemben dolgozó a pénztárosokat is megtéveszthették. Az új bankjegysorozatban újratervezett, a korábbinál biztonságosabb - nehezebben hamisítható - bankjegyek kerültek be. Teljes bankjegycserét 2018-ig tervezi végrehajtani a jegybank. A tízezrest és a húszezres már leváltották, várhatóan 2017-ben foytatódik a csere az új kétezressel és ötezressel, ebből adódóan 2018-ra marad az ezres és az ötszázas bankjegy.

A bankjegycsere 2014-es rajtjakor a forgalomban lévő bankjegyek összértéke 3,3 ezer milliárd forint volt, mára azonban 4 ezer milliárd forintra nőtt ez az összeg. A teljes bankjegysorozat cseréjének a költségéről Pataki Tibor, az MNB készpénz-logisztikai igazgatója hétfőn azt mondta, hogy 14-16 milliárd forint körül lesz a teljes költség. A kiadásoknál azonban figyelembe kell venni, hogy a jegybank korábbi tájékoztatása alapján az összeg durván 60 százaléka a régi bankjegyek elhasználódása miatti cserére is elmenne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.