Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Február 27. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Datolya, a bibliai szupergyümölcs

Datolya, a bibliai szupergyümölcs

Karácsony táján, vagy télen igazi csemege lehet, hiszen valamivel kisebb lelkiismeretfurdalással majszoljuk esténként a TV előtt, mint egy tábla csokit, vagy maradék szaloncukrot.

De kerülhet, sőt kerüljön is datolya a reggeli müzlidbe, hogy megédesítse a reggelid és a napod is. De tényleg csak az édessége miatt érdemes szeretni?

A datolya, azon kívül, hogy rendkívül finom, rengeteg előnyös tulajdonsággal bír, már ami az egészségünket illeti.

„Bibliai” gyökerek
A datolya a Föld egyik legősibb gyümölcsfajtája, már időszámításunk előtt 6000 évvel is tudtak róla, illetve a Bibliában is említést tesznek róla. Ha őshazája érdekelne minket, akkor egészen Tunézia, Marokkó, Egyiptom, Szudán, Algéria, Irak, Irán, esetleg Szaúd-Arábia környékéig kellene ellátogatnunk. Egyébként ők számítanak a világ legnagyobb datolya „beszállítójának” is, hiszen éghajlatuk, elhelyezkedésük miatt ezen a vidéken termelhető a legzamatosabb, legédesebb datolya.

Tetőtől talpig
Ősi hazájában a datolyapálma szinte minden részét felhasználják. Leveleiből kosarat, kalapot, szőnyegeket fontak, de „háztetőként” is szolgált. A fa pedig biztos menedéket adott a sivatagban a tűző Nap, vagy a szél elől. Szárított változata pedig az utazók közkedvelt csemegéje, hiszen sokáig eláll, kis helyigényű és energiatartalma miatt megbízható táplálék volt a hosszú utak során.

Csak szárítva?
A termelő országokban fogyasztják frissen is (sőt, úgy is több változatát, kevésbé, közepesen és teljesen éretten). Szerencsésebbek nálunk is beszerezhetik a „nyers” „típusát”, de itt inkább a szárított lelhető fel. E módon akár több hónapig is eláll, akár hűtőszekrényben is tárolható. Ez idő alatt tovább száradhat, így még édesebb lehet a finom gyümölcs.

Mit rejt ez a finomság?
Az egzotikus datolya, azon kívül, hogy finom, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmazhat. Található benne a C mellett A1-, B1-, B2-, B3-, B5-vitamin is, valamint vas, magnézium, foszfor, folsav, kálium, kalcium, mangán, réz, élelmi rostok, aminosavak. Ezek mellett rosttartalma sem elhanyagolható.

Tehát: egyél datolyát, ha…
... a „nagydolog” nem kis dolog

Magas rosttartalmának köszönhetően javítja az emésztést, beindítja és helyrehozza a bélmozgást, hogy az úgy működjön, ahogy neki kell.

... nincs egy „vasad” sem
Vashiányos állapot egyik legrosszabb változata, ha vérszegénységgel is párosul. A datolya ilyenkor is segítségedre siet! Vastartalmának, és emellett magas C-vitamintartalmának – amely egyébként a legjobb kombináció – köszönhetően rendszeres fogyasztása orvosolhatja ezt is.

... babát vársz
A fentieket elolvasva talán nem is kellene indokolni. Az áldott állapotban oly gyakori vashiány, illetve az emésztési problémák a datolya rendszeres fogyasztásával megoldódnak. Sőt, ez a finom aszalvány a méh izmait is erősíti. Egyes kutatások szerint csökkenti a szülés mesterséges megindításának esélyét.

... „viccesre” sikeredett az este
Ha az előző napi ünneplés túl jól sikerült, és kisebb (vagy nagyobb) macskajajjal küzdesz, egyél datolyát! Energiával tölt fel és segíti a májat a méregtelenítésben.

... változókorba léptél
A benne található növényi hormonoknak köszönhetően segíthet a változókorban, amikor is hormonháztartásunk a feje tetejére állhat. Ezt tehetjük rendbe a datolya rendszeres fogyasztásával.

... fellélegeznél
Fogyassz datolyát, mely egyes források szerint légzőszerveinkre is jó hatással van.

... megtisztítanád
Méghozzá a véred! Emiatt nagyarányú ásványianyag tartalmának lehetünk hálásak.

... vigyáznál a szívedre
Szintén magas kálium, illetve alacsony nátrium tartalma miatt lehetünk hálásak koleszterincsökkentő hatásának. Illetve annak, hogy az agyvérzés, szélütés kockázata a datolya rendszeres fogyasztásának, ezáltal a szervezet megfelelő káliumszintjének köszönhetően alacsonyabb.

... hamarabb regenerálódnál
Ezért réz- és káliumtartalma lesz a „felelős”.

... elért a „kajakóma”
Ha egész nap gyötör az álmosság, és több kávéval már nem terhelnéd magad, egyél meg néhány szem datolyát. A benne lévő kálium, a cukrok gondoskodnak róla, hogy felpörögj.

Figyelem!
Magas cukortartalma miatt cukorbetegeknek nem, vagy csak módjával ajánlott fogyasztani!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 16. 09:04, kedd | Helyi

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk

Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

2024. Április 16. 07:59, kedd | Helyi

Iskolai foglalkozás a bankfiókban

Fehér Gyöngyi területi vezető látta vendégül bankfióki mentorprogram keretében a Batthyány Lajos Általános Iskola 3.z osztályosait tanáraikkal.