Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 04. 12:29, szerda | Külföld
Forrás: ÉrdekesVilág

Dandora – “a halál szeméttelepe”

Dandora – “a halál szeméttelepe”

A kenyai Dandora szeméttelep az egyetlen legális lerakóhely Nairobiban, Kelet-Afrika legnagyobb polulációval rendelkező városában.

A kenyai Dandora szeméttelep az egyetlen legális lerakóhely Nairobiban, Kelet-Afrika legnagyobb polulációval rendelkező városában. A halál szeméttelepének nevezett Dandora mindössze 8 kilométerre fekszik a város üzleti központjától és csaknem összefolyik a város nyomornegyedeivel, ahol több százezer ember él.


A kenyai főváros, Nairobi naponta keletkező 2500 tonna háztartási és egyéb szemetéből közel 600-700 tonna egyetlen helyre, (más adatok ennél jóval brutálisabb mennyiségről számolnak be, de nincs pontos adat) Dandorára kerül, miközben a maradék 2000 tonna a hatóságok által is ismerten létező 38 illegális szemétlerakó egyikére kerül. Persze emellett egyes környékeken csak úgy az utcára dobják a szemetet, ezzel is növelve az egészségügyi kockázatokat a városban.

A szemétlerakás a 30 hektáros területen nincs engedélyhez kötve vagy szabályozva, bármilyen jellegű szemetet bárki elhelyezhet itt, így nem csoda, hogy az elmúlt évek mindegyikében voltak jelentések a környéken élő lakosság egészségügyi helyzetére gyakorolt hatásairól. Az átlagos háztartási szemét mellett mérgező vegyszerek, ipari és mezőgazdasági hulladék éppúgy megtalálható a területen, mint a műanyag, fém vagy használt egészségügyi eszközök. A Dandora egykor egy nagy mélyedés volt, de mára már egy szemétből épült hegy lett belőle, amely súlyosan mérgezi a közelben kanyargó Nairobi folyót.

A szemétlerakó 1977-ben nyitott. Dandora időközben egy külön világgá alakult, ahol már 250 ezren élnek a guberálásból. A telep fölött az ég általában sötét a rendszeres szeméttelep-részek lángjaitól és azok füstjétől. Aztán ott vannak a guberálók, akik nap mint nap kapcsolatba kerülnek a termelődő mérges gázokkal, a kidobott mérgező anyagokkal.

A szemét között keresgélők általában már a hajnali órákban elkezdenek kutatni a fémek, elektronikai alkatrészek, műanyagok és gumi után. Ezeket a kidobott dolgokat adják el, ezzel átlagosan naponta 2,5 dollárt keresnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).