Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. November 15. 11:00, szombat | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Cukorbetegségről – amit mindenkinek tudnia kell

Cukorbetegségről – amit mindenkinek tudnia kell

Kevesen tudják a cukorbetegségről, hogy az valójában egy autoimmun betegség.

Kevesen tudják a cukorbetegségről, hogy az valójában egy autoimmun betegség. Pontosabban a már fiatalabb korban fellépő 1-es típusú cukorbetegségnél az immunrendszer a hasnyálmirigyben található inzulintermelő sejtekre támad és meg is semmisíti azokat. Emiatt a hasnyálmirigy egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés inzulint termel, ezért kell a betegnek naponta akár többször is inzulinpótlást kapnia.
Mondják az 1-es típusúra, hogy fiatalkori cukorbetegség, de valójában bármely korban kialakulhat. A betegség gyorsan alakul ki és csak inzulinnal kezelhető.

Jóval gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség. A manapság már-már népbetegségnek számító cukorbajok 90-95%-a ilyen. Kialakulásának pontos oka nem ismert, de összefüggésbe hozható a korral, túlsúllyal, mozgásszegény életmóddal és egyes családokban halmozódást mutat.
A 2-es típusú cukorbetegség rohamosan terjed az egész világon. Az 1-es típusú betegséggel ellentétben nagyon lassan alakul ki, gyakran sokáig észrevétlen marad. Diagnosztizálásakor a hasnyálmirigy általában még elegendő inzulint termel, ám a szervezet nem tudja azt hatékonyan felhasználni.
Időben felfedezve a 2-es típusú cukorbetegség előrehaladása megfelelő kezeléssel jelentősen lassítható, és el lehet kerülni az általában csak később fellépő súlyos szövődményeket. ezért fontos a rendszeres vércukorszint ellenőrzés!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.