Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. December 13. 08:00, szombat | Életmód
Forrás: - szerk. -

Csökkentsd a koleszterined

Csökkentsd a koleszterined

Akár három hét alatt elérhetjük, hogy a koleszterinszintünk javuljon. Csak követni kell a megfelelő finomságokból előállított étrendet.

A csodatévő 10-es!
Léteznek olyan ételek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy csökkentsék a koleszterinszintet. Dietetikusok állították össze azt a listát, amin a 10 leghatékonyabb finomság szerepel, amelyeket érdemes minél többször belecsempészni az étrendünkbe.

1. Szójatermékek
A szójatartalmú élelmiszereknek alacsony a telített zsírsav-tartalma, és ugyan önmagukban nem csökkentik a koleszterinszintet, de mindenképp egészséges fehérjeforrásnak számítanak. Éppen ezért ideje megbarátkoznunk például a tofuval, szójatejjel és edamame babbal.

2. Teljes kiőrlésű gabonafélék
Egy kutatás kimutatta, hogy azoknál, akik rendszeresen esznek teljes kiőrlésű finomságokat, lassabb az erek falvastagságának növekedése, így a magas koleszterinszint kialakulása is kevésbé veszélyezteti őket.

3. Halak
A koleszterincsökkentő étrendnek hetente legalább három alkalommal kell halat tartalmaznia. A bennük lévő omega 3 zsírsav segíti a szív védelmét is.

4. Áfonya
Egy vizsgálat szerint, ha valaki két hónapon keresztül napi két bögre áfonyát eszik, jelentősen javíthatja a test zsíranyagcseréjét és csökkentheti a koleszterinszintjét.

5. Zab
A zab kiváló forrása a béta-glükánnak, ami egyfajta élelmi rost, és a kutatók felismerték, hogy akár már két hét fogyasztás után hatással van a koleszterinszintre. Éppen ezért a zabkorpa, zabliszt, zabpehely naponta legalább három alkalommal szerepeljen az étrendünkben.

6. Avokádó és olajbogyó
Olyan hasznos olajokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a rossz, és növelik a jó koleszterin szintjét.

7. Hüvelyesek
Kutatások kimutatták, hogy a különböző hüvelyesek, például a bab, lencse, sárgaborsó rendszeres fogyasztása csökkenti a magas koleszterinszintet, és a magas vérnyomást is. Ezért egy héten legalább három-négy alkalommal kerüljenek valamilyen formában a tányérunkra.

8. Étcsokoládé
Örömhír azoknak, akik nem tudnak lemondani a csokiról: a magas kakaótartalmú finomságok nemcsak az öregedést lassítják, csökkentik a gyulladások kialakulását, hanem a koleszterinszintre is jó hatással vannak.

9. Leveles zöldségek
A zöld színű leveles zöldségek, mint például a spenót, a fodros kel, a káposzta, nagyon gazdagok luteinben, amely egy koleszterinszintet csökkentő karotinoid.

10. Olajos magvak
Együnk meg naponta egy marékkal a különböző magvakból (dió, földimogyoró, mandula, pisztácia stb.) mert ez segíthet abban, hogy a koleszterinszintünk érezhetően csökkenjen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.