Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2015. Április 09. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csökkennek a torlódások a Budapest-Esztergom vonalon

Csökkennek a torlódások a Budapest-Esztergom vonalon

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában a közlekedés gyorsabbá és biztonságosabbá tétele érdekében külön szintű átjárók épülnek Pilisvörösváron, Solymáron, Üröm megállóhely közelében és a Pomázi úton. Az ürömi körforgalom nyári átadása után a 10. sz. főúton a közlekedés gördülékenyebb lesz, a torlódások várhatóan csökkennek majd. A munkálatok részleteiről Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár és Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője számolt be 2015. április 8-án.

Pilisvörösváron várhatóan csütörtök hajnalban átadják az új aluljárót. Az autósok mellett a gyalogosok és kerékpárosok is a részben ideiglenes nyomvonalú aluljárót használva tudnak átkelni a vasút egyik oldaláról a másikra. A vasúti forgalom megindulását követően Solymáron lezárják a Vasút utcai patkó alakú átjárót a vasútállomás mellett, ahol mindkét oldalon P+R parkolókat építenek. A szintbeni átjáró helyett a bevásárló központi körforgalomból induló úton lesz elérhető a település. A Bécsi és Pomázi úti szintbeni átjárók lezárása várhatóan 2015 telén valósulhat meg, ha már megtörtént a 10. sz. főút új nyomvonalon való kiépítése és az Aranyvölgy utca kiszélesítése.

Az ürömi körforgalom dél-nyugati ága teremti meg a kapcsolatot az új, közel 2 km hosszú szakasz és a meglévő 10. sz. főút között. Az új nyomvonalon felüljáró fog átívelni a kétvágányú vasútvonal és az Aranyhegyi patak felett, a Bécsi útba pedig a jelenlegi szintbeni átjárótól délre fog becsatlakozni. A 10. sz. főút Üröm és az átjáró közötti része az Aranyvölgy utcában folytatódik majd.

Becsey Zsolt közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: „Az ürömi kereszteződés hosszú évek óta az egyik neuralgikus pontja a főváros környéki autóközlekedésnek. A Budapest-Esztergom vasútvonal felújítása nagyon fontos szakaszához érkezett azzal, hogy a körforgalom megépítésével már júliusban megszűnhet itt az állandó torlódás. A tervek szerint a vonatok is megindulnak a nyáron, így a következő tanévben a pótlóbuszok nem terhelik tovább az amúgy is sűrű forgalmú 10-es utat. Az év végére a Pilisvörösvártól Budapestig tartó szakaszon a szintbeli keresztezések kiváltásával lehetővé válik, hogy nemcsak az autóforgalom lehet kedvezőbb, hanem csúcsidőben a vonatok is sűrűbben járhatnak. Az átfogó rekonstrukció a villamosítással zárul le, amelynek eredményeként az esztergomi szakaszon is megjelenhetnek a népszerű elővárosi motorvonatok.”

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője hozzátette: „Az ürömi körforgalom és a Bécsi úti átjáró kiváltásának munkálatai ütemterv szerint haladnak. Szerda hajnalban megnyitottuk a körforgalom 10. sz. főúton kívüli részét. Az átterelést követően a mostani csomópontban elkezdjük kialakítani a közel 60 méter átmérőjű körforgalom keleti oldalát. A körforgalom építésével párhuzamosan folyik a kivitelezés a 10. sz. főút bevezető szakaszán, a vállalkozó a humuszleszedés nagy részével elkészült, jelenleg a töltésalapozást végzi. Az Aranyvölgy utcában a szélesítéshez szükséges közműépítési munkák múlt héten elkezdődtek. ”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket