Városlista
2020. november 25, szerda - Katalin

Hírek

2011. Szeptember 22. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Csökkenhet az alapvető élelmiszerek adókulcsa

Csökkenhet az alapvető élelmiszerek adókulcsa

Csökkentené az alapvető élelmiszerek áfakulcsát a kormány, a tizennyolc százalékkal adózó tej és pékáruk mellé vélhetően más, a mindennapi étkezéshez szükséges termékek kerülnek.

Azt azonban, hogy mely termékkörre vonatkozik a kedvezmény, még nem tudni – írja a Magyar Hírlap.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a Magyar Televízióban azt mondta, hogy néhány termék, illetve termékkör átkerül a tizennyolc százalékos, kedvezményes áfakulcs alá, azonban, hogy pontosan melyekről van szó, nem tudni. Mint jelezte: a témában a nemzetgazdasági miniszter tesz javaslatot, s abból kiderül majd, hogyan szélesítik ki a kedvezményes adózású élelmiszerek körét. Hazánkban az általános áfakulcs huszonöt százalék, a kormány múlt heti bejelentése szerint azonban a jövő évtől két százalékkal, huszonhét százalékra emelkedik. A kedvezményes adókulcs alá ma a többi között a tej és a pékáruk tartoznak.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára üdvözlendőnek tartja Szijjártó Péter bejelentését. Ugyanakkor szerinte alaposan meg kell fontolni, mely termékekre vonatkozzon a kedvezményes áfakulcs. „A legalapvetőbb áruk esetében – mint a tej, a kenyér, a burgonya és néhány húsféle – megfontolandó lenne az ötszázalékos adókulcs, a tizennyolc százalékos keretbe pedig a mindennapi étkezés további leggyakoribb termékeinek kellene bekerülniük” – magyarázta a főtitkár. Szerint az áfacsökkentés nem jelentene veszélyt a költségvetésre, bár átmenetileg okozna némi bevételkiesést az államkincstárnak. Hosszabb távon azonban – a gazdaság kifehéredése és a kereslet élénkülése miatt – busás bevételt eredményezne. Mint mondta: a huszonhét százalékos áfát a hazai kereskedelem minden bizonnyal nem bírja el, ezért könnyítésre van szükség.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 25. 11:01, szerda | Belföld

A jövő év elején lehet vakcina itthon

A jövő év elejére valószínűsítette a koronavírus-vakcinát Magyarországon a parlament népjóléti bizottságában kedden tartott éves meghallgatásán az emberi erőforrások minisztere.

2020. November 25. 09:00, szerda | Belföld

A csomagszállítók még bírják a rohamot, de egy boltzár fennakadásokat okozhat

Egyszerre kell megbirkóznia a csomagszállító cégeknek az ünnepi szezonnal és az online vásárlások növekedése miatt amúgy is egyre nagyobb forgalommal - írta a hirado.hu kedden.

2020. November 25. 07:00, szerda | Belföld

Budapesten lesz az ENSZ első regionális terrorizmusellenes központja

Budapesten lesz az ENSZ első regionális terrorizmusellenes központja - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.

2020. November 25. 06:00, szerda | Belföld

Üveggel, téglával és kalapáccsal ölt egy pár

Vádat emeltek egy vámosmikolai pár ellen egy januári emberölés miatt - tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség kedden az MTI-t.