Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2020. November 18. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Csökken az új fertőzöttek száma Lengyelországban

Csökken az új fertőzöttek száma Lengyelországban

Csökkent Lengyelországban az utóbbi napokban az új koronavírus-fertőzöttek száma, többen szorulnak viszont kórházi kezelésre - derül ki a lengyel egészségügyi tárca keddi közleményeiből.

A kormány egyelőre nem tervez újabb járványügyi szigorításokat.
Kedden a közel 38 millió lakosú Lengyelországban a koronavírus-járvány 19 152 új esetéről számoltak be, ez szombat óta a legalacsonyabb adat.

Kórházi kezelésre jelenleg 23 033 fertőzött szorul, 575-tel több, mint hétfőn. Közülük 2114 beteget lélegeztetőgépre kapcsoltak, 11-gyel többet, mint előző nap.

A járványkórházak 13 697 szabad férőhellyel rendelkeznek, tartalékban van 701 lélegeztetőgép.

A nyugat-lengyelországi Wroclawban működő egyetemi kórház kedden közölte: néhány héttel ezelőtt a terhesség 29. hetében császármetszést végeztek egy súlyosan Covid-19-beteg, a tüdő és a szív működését helyettesítő ECMO-készülék (testen kívüli membrán oxigenizátor) segítségével kezelt anyánál. Az egyedülálló műtét során egészséges kislány született, mára felépült az anya is.

Az új járványügyi adatok megerősítik, hogy a legközelebbi napokban nem lesz szükség a jelenlegi intézkedések szigorítására - jelentette ki kedden Piotr Müller kormányszóvivő, hozzátéve: az eddigi szabályozás valódi hatása csak a hét vége felé válik érzékelhetővé.

A miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk egyúttal egy keddi rádióinterjúban elmondta: a "teljes zárlat" még mindig lehetséges forgatókönyvnek számít, a járvány jelenleg tapasztalt stabilizációja egyelőre "túl ingatag".

Lengyelországban jelenleg zárva tartanak a kulturális intézmények, az éttermek és a bevásárlóközpontok, korlátozták a nyitva maradt boltokban, templomokban tartózkodó emberek számát. Az iskolák távoktatásra tértek át.

Mateusz Morawiecki kormányfő múlt csütörtökön közölte: annak köszönhetően, hogy azon a héten, két hónap óta először, csökkenni kezdett a fertőzések száma, nincs szükség a korábban nem kizárt országos karantén bevezetésére.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 19. 08:00, szerda | Külföld

Több mint 23 ezren jelentkeztek űrhajósnak

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet kedden.

2022. Január 18. 18:05, kedd | Külföld

Egyre gyorsabban terjed a vírus omikron variánsa Ukrajnában

Egyre gyorsabban terjed Ukrajnában a koronavírus különösen fertőző omikron variánsa, a kormányzat adatai szerint az országban egy hét alatt csaknem megduplázódott a fertőzésszám, és elérkezett a járvány újabb hulláma.

2022. Január 18. 11:03, kedd | Külföld

Hálóba gabalyodott, hátúszó nélküli hosszúszárnyú bálnát láttak az Antarktiszon

Hátúszó nélküli, halászhálót hurcoló fiatal hosszúszárnyú bálnát láttak tudósok az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalánál.

2022. Január 18. 09:02, kedd | Külföld

Szeptembertől már euróban is feltüntetik az árakat Horvátországban

Horvátországban szeptember elejétől már euróban is fel kell tüntetni a termékek árát - mondta Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn.