Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2020. November 18. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Csökken az új fertőzöttek száma Lengyelországban

Csökken az új fertőzöttek száma Lengyelországban

Csökkent Lengyelországban az utóbbi napokban az új koronavírus-fertőzöttek száma, többen szorulnak viszont kórházi kezelésre - derül ki a lengyel egészségügyi tárca keddi közleményeiből.

A kormány egyelőre nem tervez újabb járványügyi szigorításokat.
Kedden a közel 38 millió lakosú Lengyelországban a koronavírus-járvány 19 152 új esetéről számoltak be, ez szombat óta a legalacsonyabb adat.

Kórházi kezelésre jelenleg 23 033 fertőzött szorul, 575-tel több, mint hétfőn. Közülük 2114 beteget lélegeztetőgépre kapcsoltak, 11-gyel többet, mint előző nap.

A járványkórházak 13 697 szabad férőhellyel rendelkeznek, tartalékban van 701 lélegeztetőgép.

A nyugat-lengyelországi Wroclawban működő egyetemi kórház kedden közölte: néhány héttel ezelőtt a terhesség 29. hetében császármetszést végeztek egy súlyosan Covid-19-beteg, a tüdő és a szív működését helyettesítő ECMO-készülék (testen kívüli membrán oxigenizátor) segítségével kezelt anyánál. Az egyedülálló műtét során egészséges kislány született, mára felépült az anya is.

Az új járványügyi adatok megerősítik, hogy a legközelebbi napokban nem lesz szükség a jelenlegi intézkedések szigorítására - jelentette ki kedden Piotr Müller kormányszóvivő, hozzátéve: az eddigi szabályozás valódi hatása csak a hét vége felé válik érzékelhetővé.

A miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk egyúttal egy keddi rádióinterjúban elmondta: a "teljes zárlat" még mindig lehetséges forgatókönyvnek számít, a járvány jelenleg tapasztalt stabilizációja egyelőre "túl ingatag".

Lengyelországban jelenleg zárva tartanak a kulturális intézmények, az éttermek és a bevásárlóközpontok, korlátozták a nyitva maradt boltokban, templomokban tartózkodó emberek számát. Az iskolák távoktatásra tértek át.

Mateusz Morawiecki kormányfő múlt csütörtökön közölte: annak köszönhetően, hogy azon a héten, két hónap óta először, csökkenni kezdett a fertőzések száma, nincs szükség a korábban nem kizárt országos karantén bevezetésére.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 14. 17:02, vasárnap | Külföld

Rekordnagyságú területen pusztított erdőtűz az idén Európában

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint.

2022. Augusztus 14. 12:04, vasárnap | Külföld

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés

2022. Augusztus 14. 06:00, vasárnap | Külföld

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.

2022. Augusztus 13. 18:08, szombat | Külföld

Enyhíti a korlátozásokat az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban