Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. December 28. 07:35, szerda | Belföld
Forrás: mti

Csökken a baromfihús és a tojás áfája januártól

Csökken a baromfihús és a tojás áfája januártól

A baromfihús és az étkezési tojás általános forgalmi adója (áfa) 5 százalékra csökken 2017. január 1-jén.

Csorbai Attila, a Baromfi termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója az MTI-nek elmondta, a kedvezményes áfakulcs alkalmazását régóta szorgalmazta a szakmai szervezet.

Azzal, hogy a mostani 27 százalékról 5 százalékra mérséklődik az áfa nőhet a belföldi baromfihús- és tojásfogyasztás, csökkenhet a szürke- és a feketegazdaság aránya a termékpályán. A hús esetében az adócsökkentés egyenlő versenyesélyt teremt az ágazatnak, miután ez év január 1-jétől csak a sertés tőkehúsok adótartalma csökkent.

A baromfitermékek áfájának csökkentése országosan mintegy 55 milliárd forint fogyasztói megtakarítást jelenthet - közölte a BTT elnök-igazgatója.

A szakmai szervezet forgalmazási adataiból kalkulálva a magyar fogyasztók átlagosan évi 23 344 forintot költenek baromfihúsra, ebből csirkehúsra 16 793 forintot - mondta.

Amennyiben változatlan keresleti és kínálati feltételek lesznek jövőre is, és a fogyasztás szerkezetében nem történik változás, úgy jövőre ez a kiadás 4045 forinttal csökken, egy négytagú család havi 1350 forintot takaríthat meg - jegyezte meg Csorbai Attila.

Hozzátette: ma Magyarországon egy ember évente mintegy 30-32 kilogramm baromfihúst fogyaszt el, ha ehhez a különféle baromfihús készítményeket - például a felvágottakat - is hozzászámítják, akkor a fogyasztás mintegy 40 kilogramm évente és fejenként.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerinti tojásfogyasztási adatokkal számolva mintegy 8600 forint körüli összeget költenek az emberek tojásra egy évben, ez az áfacsökkentés hatására 7110 forintra csökkenhet 2017-ben.

A szakember szerint így jövőre a mostani darabonként 40 forint helyett 33 forint lesz a legolcsóbb fehérjeforrás darabja, illetve 2017-ben ugyanakkora összegért 215 tojás helyett 260 darabot vehetnek a vásárlók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.