Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Február 13. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: http://www.erdekesvilag.hu/csok-lakasvasarlas-elott-x/

CSOK lakásvásárlás előtt (x)

CSOK lakásvásárlás előtt (x)

Mielőtt belevágnál, jól fontold meg, hogy milyen otthon is szolgálja majd a családod érdekeit hosszabb távon. Íme néhány fontos szempont.

A 2016-os Családi Otthonteremtési Kedvezményről már szinte mindenki hallott. Sőt talán már Te is elgondolkoztál azon, jogosult vagy-e rá, vagy miképpen válhatnál azzá. Mielőtt belevágnál, jól fontold meg, hogy milyen otthon is szolgálja majd a családod érdekeit hosszabb távon. Íme néhány fontos szempont.

A CSOK egy új, vissza nem térítendő állami támogatási forma, amit kedvezményes finanszírozású hitel egészít ki, ám csak szigorú feltételek teljesülése esetén igényelhető. Ezekről érdemes időnként friss információt gyűjteni, hiszen elég gyakran változtak az elmúlt hónapokban. De vajon mik azok az egyéb szempontok, amiket mérlegelni érdemes, mielőtt lakásvásárlásra, vagy éppen családalapításra adjátok a fejeteket?

Miért szeretnétek saját lakást?

Az albérletre kiadott pénz olyan, mintha a lefolyón engednétek le, de a hitelt visszafizetni is hosszú távú kötelezettséget jelent. Érdemes végiggondolni, hogy reálisan meddig ér a takarótok, mielőtt eladósodnátok! Az új kedvezménnyel valószínűleg soha vissza nem térő lehetőséget kaptok a lakásvásárlásra, így ha úgy látjátok, hogy biztosan el tudtok köteleződni anyagilag, és vállalni a CSOK feltételeit, már csak a tökéletes ingatlan kiválasztása marad hátra.

Mennyiért és hol szeretnétek lakást venni?

Elsősorban azt fontos tisztázni, hogy mekkora összeg áll rendelkezésre az önerőhöz, illetve a CSOK-kal együtt összesen miből gazdálkodhattok. Ha ez megvan, kezdhetitek is nézegetni a különböző ajánlatokat, hirdetéseket a kinézett kerületben, vagy városban. Ahol vannak gyermekek a családban, célszerű figyelembe venni az óvoda, iskola közelségét, a környék zöld, biztonságos mivoltát, valamint a tömegközlekedési eszközökkel való egyszerű megközelíthetőséget.

Mekkorát vegyetek?

Mindenkinek más-más igényei vannak, így érdemes jól átgondolni, hogy a Ti szokásaitokhoz milyen méretű, beosztású lakás illik. Szeretnétek-e külön szobát minden gyermeknek, vagy inkább a közös gyerekkuckó hívei vagytok. Van-e szükségetek pincére, garázsra, fontos-e, hogy a lakáshoz tágas terasz vagy netán saját kert tartozzon. Lakásfelújítás esetén minél idősebb az ingatlan, annál több kellemetlen meglepetést okozhat, nem látható hiba jelentkezhet. Új lakás vásárlás esetén ilyen gondokkal nem kell szembenéznetek, inkább a versennyel, ami az új CSOK-nak köszönhető. Érdemes minél előbb körülnézni a piacon, hiszen vészesen fogynak a jó lakások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.