Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Július 16. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Csodaszer van a sörben!

Csodaszer van a sörben!

A metabolikus szindróma napjaink egyik leggyakoribb, az anyagcserével összefüggő kórképe, ami szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, diabéteszhez, sztrókhoz és más komoly betegségekhez vezethet.

Egy oregoni kutatócsapat felfedezése szerint a komlóban - és így a sörben is - megtalálható flavonoid segíthet az elhízás és a szindróma tüneteinek csökkentésében.

A kutatók szerint a xanthohumol nevű flavonoid az egereken végzett kísérletek során jól szerepelt, csökkentette a metabolikus szindróma markereit. A szindróma kialakulásának a genetika mellett azelhízásés a kevés mozgás is oka lehet az American Heart Association (AHA) szerint, ezért a súlycsökkentés a gyakori mozgás és az egészséges táplálkozás mind segíthet a komolyabb betegségek elkerülésében.
A metabolikus szindrómát akkor diagnosztizálják hivatalosan, ha legalább három fennáll ezek közül a tünetek közül: hasi elhízás, megemelkedett lipidszám, magas vérnyomás, inzulin-rezisztencia és csökkent glükóztolerancia.

A xanthohumol és más, például a teában, fokhagymában, csokoládéban vagy almában található flavoidok már korábban is a kutatások középpontjában álltak. Megállapították például, hogy a flavonoidokban gazdag gyümölcsök fogyasztása segíthet a testsúlycsökkentésben.

A mostani kutatások során magas zsírtartalmú diétán lévő laboratóriumi egereknek adtak különböző mennyiségű xanthohumolt, hogy megvizsgálják milyen hatással van a metabolikus szindrómára. Azoknál az egyedeknél, akik kaptak a flavonoidból 80 százalékos koleszterinszint és 42 százalékos inzulinszint csökkenést mértek.

Noha azok az egerek, amelyek kaptak a xanthohumolból, továbbra is növekedtek - köszönhetően az étrendjüknek - mégis 22 százalékkal kisebb volt a súlygyarapodásuk. A flavonoid növelte az egyedek oxigénfogyasztását és anyagcseréjüket, ami a súly szinten tartásának legfontosabb eleme.

Természetesen ezek az eredmények nem jelentik, hogy mostantól az emberek az egészségükre hivatkozva fogyasszanak nagy mennyiségű sört, mivel a laborban használt adagok jelentősen nagyobbak voltak, mint amennyit egy ember a szervezetébe képes lenne bevinni. Ehhez nagyjából napi 3500 félliteres korsóval kellene meginni, ami valljuk be, egészen más egészségügyi problémákat eredményezne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA