Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Június 25. 18:00, szombat | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Csodálatos rebarbara

Csodálatos rebarbara

Szüretelhetjük a rebarbarát, ami nemcsak igazi ínyencség, de számtalan jótékony hatása van az egészségünkre.

Egy gyümölcs a sok közül?
Bár a legtöbben úgy gondoljuk, hogy a rebarbara egy gyümölcs, hiszen süteményt, lekvárt, befőttet készítünk belőle, mégis nem árt tudnunk, hogy ez tulajdonképpen egy zöldség.

Tudta?
A rebarbara egyetlen hátránya, hogy oxálsavat tartalmaz, így azoknak, akik vesekőre hajlamosak, érdemes csak kis mennyiségben enniük.

Feltöltésre
A hosszú téli hónapok alatt szervezetünk vitalitása, vitaminkészlete igencsak megcsappan, azonban ez a csodanövény hihetetlenül magas vitamintartalmának köszönhetően képes feltölteni új energiával a testünket. Nem csak C-vitaminban, de A-, K- és B-vitaminban is bővelkedik, ezen felül sok szelént, kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat és szelént is tartalmaz.

Diétázóknak
Az antioxidánsokban gazdag rebarbarát mindenképpen illesszük be az étrendünkbe, főként, ha fogyókúrázunk, ugyanis nagyon egészséges és diétás zöldség. 10 dkg növényben mindössze 16 kalória van, szénhidráttartalma is csekély, és mivel zöldség, nem kell a rejtett gyümölcscukroktól sem tartani.

Gyulladásra
Az antrakinonok összehúzó és fájdalomcsillapító hatásának köszönhető, hogy a növényből készített pépet aranyeres gyulladásra is használjuk.

Tisztítókúrához
A növény minden részében találhatóük antrakinon-származékok. Az antrakinonok hatására a széklet híg marad, ezért alkalmazhatjuk hashajtónak, bélműködés-szabályzónak, étvágyjavítónak. Vizelethajtó, salaktalanító hatású, ezért tavaszi tisztítókúrák ideális eledele, de ne vigyük túlzásba, mert nagy dózisban akár bélnyálkahártya-irritációt, gyomor- és bélgörcsöket is okozhat. Hetente maximum háromszor együk.

Emésztésre
A rebarbara segíti az emésztést, emellett a Candida és egyéb gombás fertőzéseket is eredményesen megszüntetni.

Mit együnk?
A rebarbarának csak a meghúsosodott levélnyélrészét együk, a leveles hajtásrészeket vágjuk le. A pirosas szárúak kevesebb oxálsavat tartalmaznak, kellemesebb ízűek.

Színt visz az életünkbe!
Pürésített gyöktörzse a hennához hasonlóan hajszínezőként is beválik, a hajszálakat vörösre festi, de alkalmas vászon, pamut vagy gyapjú festésére is. Fogyasztása után a vizelet narancssárga színét a vele kiválasztódott antrakinonok adják.

Sebtisztításra
A zöldségből préselt nyers natúr levet hígítsuk fel egy kevés vízzel, és ezzel mossuk le a horzsolásokat, kisebb égési és vágott sebeket. Meggyorsítja a gyógyulást, és megakadályozza az elfertőződődést.
Májbajokra
A rebarbara védi májunkat, de nemcsak házilag elkészítve, hanem különféle kivonatokként is, amelyeket a gyógyszertárakban kapszula formájában is beszerezhetünk.

Fogtisztító
A zöldség gyökerét ha alaposan kiszárítjuk, majd porrá zúzzuk, akkor kiválóan használható fogmosáshoz. Nemcsak ragyogó fogsorunk lesz, de megszabadulunk a különböző szájbetegségektől, fertőzésektől is, ráadásul meggátolja a fogínyvérzést is. Alkoholos kivonatát pedig a szájnyálkahártya- és fogínygyulladás öblögetésére is használjuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.