Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 22. 11:26, kedd | Helyi
Forrás: vezess.hu

Csodalámpával a németek ellen – új Lexus RX

Csodalámpával a németek ellen – új Lexus RX

Alig láthatóan, de mélyrehatóan felfrissítette legnagyobb európai szabadidő-autóját a Lexus.

A vezess.hu munkatársa kipróbálta a megújult RX-et, amelynek legnagyobb dobása egy pörgő penge és a konnektivitás.

  • Mi ez? - A Lexus felső kategóriás szabadidő-autója, az RX negyedik generációjának 2020-ra felújított változata.
  • Mit tud? - Csendes suhanással szállítani 5-7 embert a végtelenbe és tovább.
  • Mibe kerül? - 21 milliótól indul a 2020-as Lexus RX ára, az RX L 23,5 milliótól kapható.
  • Kinek jó? Aki szabadidő-autó formával keres olyan kocsit, amelyben a kényelem, a nyugalom a legfontosabb ajánlat.

Akár a harcművészetre, a kézművességre vagy az autógyártásra gondolunk, a japánok szeretik az aprólékos munkával jobbá csiszolt dolgokat. Így nem meglepő, hogy a megújult Lexus RX-be egy olyan fényszóró kerül, amelyet a márka 13 éve fejleszt.

A Koito Manufacturing céggel közösen létrehozott adaptív, LED-es fényszóróban legyező formájú, pengeszerű tükrök pörögnek. Nem kicsit. Nagyon. 6000 fordulat/perc tempóval. A tükörből visszaverődő fény egy lencsére vetül, így világítja meg az úttestet. A bal oldali fényszóróban van a rendszer központja, amely egy kamera, illetve a saját jármű dinamikai adataiból működteti a LED-eket és állítja be a fényerőt.

Ahogy más adaptív lámpáknál, a lényeg itt is az, hogy nem vált országúti és tompított fény között a lámpa, hanem a fény eloszlását szabályozza, a forgalomhoz igazítva. Vagyis, a szembejövőt, előttünk haladót nem vakítja el, azokat körbepásztázza a fény. A fényszóró technikailag nagyon gyorsan villog, de ezt az emberi szem nem érzékeli. Ugyanakkor ezzel a lámpával a baleset-megelőző rendszer a hagyományos LED-es megoldásokra jellemző 32 méter helyett 56 méterről felismeri a gyalogosokat.

Ezt a vezess.hu hírportál szakembere nem tudta kipróbálni, mert nappal vezette, de egy demonstráción megmutatta a Lexus, mit lehetne látni. Ez a legizgalmasabb újdonság a megújult RX-ben, de akad sok más is, amivel frissebbé tette legnagyobb európai szabadidő-autóját 2020-ra a Lexus.

Maradt az alapvető forma és a 4890 x 1895 x 1685 mm-s méret

Külső

Továbbra is kétféle hosszúságú karosszériával készül az RX, a normál változat 4890 milliméter hosszú, míg az L kereken ötméteres és az alapvető forma is maradt. Továbbra is az orsó alakú hűtőmaszk uralja a kocsi frontrészét, de – az UX-et követve – itt is megváltozott az L-hálóminta. Emellett kissé más a lökhárító, amelyben a nappali menetfény lejjebb költözött. Ugyanakkor az LC-hez hasonló módon keskenyebbek a fényszórók, mint eddig és a jobban felszerelt modellekbe bekerül az említett BladeScan adaptív távfény, amellyel 56 méterről is felismeri a rendszer a gyalogosokat, míg a hagyományos LED-es rendszerek határa a Lexus szerint 32 méter.

Hátul is módosítottak a lámpákon. Befoglaló formájuk nem változott ugyan, viszont helyet cseréltek benne a helyzetjelző és a tolatólámpa részei. Így míg korábban felül volt a fehér/szürke rész és alul a piros, most fordítva van. Immár nemcsak a helyzetjelző, de az irányjelző is L-t formázva villan fel.

6000-es fordulattal pörgő pengeszerű tükrök juttatják a fényt az útra

A korábbinál szélesebbnek tűnik a kocsi hátul, ami annak is köszönhető, hogy az eddig függőleges tájolású prizmákat vízszintesek váltották, és közel egy vonalba kerültek az alsó védőlemezzel és a kipufogókkal. Az új LED kombinált hátsó lámpatest egy sor L-motívumot villant fel, amikor a féklámpák, a hátsó zárófények és az irányjelzők működnek.

Összességében az autó ugyanaz maradt, egy nagy, alapvetően szögletes szabadidő-autó, amelynek karosszériáját élekkel igyekeztek súlytalanabbá tenni. Vannak szögek, ahonnan unalmas, máshonnan nézve érdekes, de semmivel össze nem téveszthetően Lexus.

Belső

Számos ponton finomítottak 2020-ra az RX utasterén, de a legnagyobb dobás a központi képernyőhöz köthető. Az alapból 8, de 12,3 colos méretben is elérhető kijelző immár érintéssel is működtethető, nemcsak a felhasználókat eddig erősen megosztó tapipaddal a váltókar mögül. Az új funkcióhoz a képernyőt az utastér belsejéhez közelebb helyezték, hogy a vezető és az első utas egyaránt könnyen elérje. A hangvezérléssel is kezelhető rendszer másik újdonsága, hogy végre az Android Auto és az Apple CarPlay is működik rajta, ami egyelőre nem általános a Toyota-/Lexus-modellekben. Hifiből 9, 12 vagy 15 hangszórós kerülhet a kocsiba.

Nemcsak a képernyő, de a kormány is új pozíciót kapott, közelebb került a vezetőhöz és a korábbihoz képest kevésbé meredek szögben áll, ami kényelmesebb.

Kényelmesek az első ülések, fűtés és szellőzés is jár hozzájuk

Míg a normál Lexus RX ötszemélyes, addig a nyújtott változat hat- és hétszemélyes kivitelben is választható. Feláruk ugyanannyi. Ha valaki hatszemélyes kivitelt kér, akkor a második üléssorban két, az elsőkhöz hasonló fotelszerű ülést talál. Javítottak az RX L használhatóságán is, mivel a harmadik üléssora immár két pozícióba is beállítható, ezzel vagy az ott utazók lábtere tágasabb 95 mm-rel vagy a csomagtartó nagyobb. A második üléssor ülései a korábbihoz képest 45 mm-rel nagyobb távolságon, összesen 165 mm-es úton állíthatók, bővítve a variációkat.

Elérhető az Android Auto az új Lexus RX-en, így futhat egy mobil navigáció a képernyőn

Továbbra is jó minőségű anyagokból épül az RX utastere, nemcsak a fém-, de a fabetét is jól áll neki, mindkettőről érezhető, hogy abból készült, aminek látszik. Az üléseket és a kormányt borító bőr puha. Az üléseket akár a nappaliba is helyezhetnénk, nagyon kényelmesek.

Míg a normál RX változatokban két nagy kerek óra kerül a műszeregységbe, addig az F Sportban egy középső műszeren olvashatók le az említett adatok. Kissé fura ez az LFA szupersportkocsira hajazó megoldás egy ekkora dömperben. Emellett az F Sport változatban a váltókart és a kormánykereket perforált bőr borítja, illetve alumínium pedálsort is kap ez a kivitel.

Jó fogású az F Sport modell perforált kormánya

RX

Az RX a Lexus 30 éves történetének kiemelten fontos modellje. 1998-as megjelenésével a szabadidő-autós őrület egyik alapítója. A márka saját modelljét tartja az első prémium szabadidő-autónak. Igaz, hogy a Mercedes-Benz ML előbb érkezett (1997), de az még alvázas felépítésű volt. Az RX viszont a Toyota Camry padlólemezét felhasználva önhordó karosszériát kapott. Az elmúlt több mint húsz év alatt az RX eladásai átlépték a 3 milliós darabszámot.

Technika

Továbbra is az ismert motorokkal készül a Lexus RX, két tisztán benzines motor és egy benzin-elektromos hibridhajtás kerülhet a kocsi orrába. A 2,0 literes turbóval (238 LE) szerelt RX 300, illetve a 3,5-es szívó V6-ossal (300 LE) készülő RX 350 nálunk nem kapható, itthon csak az RX 450h kerül az immár három helyen (Budapest, Debrecen, Szeged) megtalálható Lexus-szalonokba.

A hibridben 3,5 literes, közvetlen üzemanyag-befecskendezéses V6-os benzinmotor és két állandó mágneses szinkronmotor alkot rendszert. A benzines teljesítménye 262 lóerő, az első villanymotor 167, a hátsó tengelynél működő 68 LE-s. Utóbbival valósul meg a 4×4-hajtás, amely akkor működik, ha az első kerekek kipörögnének. A rendszerteljesítmény 313 lóerő.

Elég hely jut hátul a felnőtteknek, de nem mondható nagyon tágasnak

A fentiekben nincs újdonság, ez megegyezik a korábbi variánssal, a faceliftes modellekben a karosszériát és a futóművet dolgozták át, hogy javuljon a vezetési élmény. Módosítottak a lengéscsillapítókon, a hátsó kanyarstabilizátor szilárdabb, a kerékcsapágyak pedig erősebbek. Emellett a küszöbökön, a hátsó kerékjáratokon, valamint a padlólemezen újabb hegesztéssel és ragasztással fokozták a szilárdságot. Az RX megkapta a legújabb adaptív csillapítást is.

Nincs hiány biztonsági és vezetőtámogató rendszerekből sem, így van ütközést megelőző biztonsági rendszer, távolságtartó tempomat, sávkövető asszisztens, jelzőtábla-felismerés, 360 fokos panorámakép. Holttérfigyelő és hátsó keresztirányú forgalomfigyelő, parkolássegítő is.

Megmaradt a tapipad is a fedélzeti rendszerek irányításához

Vezetés

Ahogy a Lexus összes hibrid modellje, az RX is nagyon csendes egyenletes haladás mellett. Ez az, ami egyértelműen meghatározza az autózást a megújult változattal is. A fordulatszámmérő 2000 alatt áll, csupán a motor búg halkan és a széles kerekek surrogása hallatszik. Nem zavar minket a külvilág. Nem autózunk, utazunk.

Ha rálépünk a gázra, izgalmas motorhang veszi át a szólista szerepét, ami ezúttal – szemben más Lexus-modellekkel – nem hanggenerátorból tör elő, hanem valódi. A V6-os benzinmotornak nincs szüksége ilyen jellegű tuningra.

Nem túl kirobbanóan, de meggyőző energiával gyorsít a kocsi, ennél többre ebben a luxusautóban nincs szükség. Fel sem merül, hogy nyomuljunk, suhanásra buzdít. Nincs a konkurens SUV-k dízeles brutalitása. Milyen is lenne, ha egy Lexus akarná lenyomni a forgalom többi résztvevőjét?!

Mint egy klasszikus házi hifi, olyan az RX zeneiközpontja

Ha nem guruló nappaliként tekintünk az RX-re, de vezetnénk is, akkor érdemes az F-Sport kivitelt választani, amelyben nemcsak Normal, Eco és Sport módok szerepelnek, de van Sport + is. A sportos beállításokkal javul a gázreakció és pontosabb lesz a kormányzás, miközben a hibridhajtás nagyobb teljesítményt is nyújt, ugyanakkor a felfüggesztés is feszesebbre vált. Ez finom lépcsőkben, de érezhetően történik meg.

Nem válik Sport S+-ban sem sportos modellé az RX, de – ahogy az Ibiza környéki szerpentinen ezt bizonyította is- nem elveszett egy kanyargós útszakaszon. Viszonylag kis karosszériadőlés mellett, visszafogott kormánymozdulatokkal irányítható a kocsi, amelynek mozgását leginkább a tömege határozza meg . Futóműve ilyenkor sem válik sprőddé, de érezhetőek az úthibák, amelyeket Normal módban kiszűr a kocsi. Gyorsabb kanyarokban nemcsak az aktív stabilizálás segít, de a rendszer lassítja az ívbelső kerekeket, csökkentve az alulkormányozottságot.

21 millió forinttól indul a 2020-as Lexus RX 450h ára

Költségek

Kereken 21 millió forintról indul a megújult Lexus RX ára (az árlista innen elérhető) Comfort felszereltségi szinttel, amiért többek között szintetikus bőrborítás, 8 légzsák, elektromos mozgatású ülés, kulcs nélküli ajtónyitás és indítás, 12 hangszórós hifi, kétzónás klíma, LED fényszóró, adaptív tempomat, tolatókamera is jár.

A jobban felszerelt modellek, az Executive kivitel 22,8 millió, a Luxury, illetve az F-Sport kivitelek valamivel 26 millió feletti árral csábítanak. A hosszabb kivitel 23,5 millió forintól választható, ami elsőre sok lenne plusz egy vagy két ülésért, de az RX 450hL csak az Executive felszereltségtől érkezik, azaz csak hétszázezer a nagyobb méret ára. Ugyanakkor a hétülésesre igénybe vehető az állami családtámogatási csomag 2,5 milliós összege.

Új lökhárító és hátsó lámpa jelzi, hogy ez a facelift utáni modell

Értékelés

Húszmillió feletti vételárnál, pláne prémium autóknál aligha beszélhetünk elsőrangúan ész érvekről. Szolgáltatásban, motorkínálatban, a részletek kidolgozásában a német prémium trió előrébb jár, de a japánok mással indulnak a sikerért. A Lexus zászlaján a komfort, a hibrid és megbízhatóság szavakat írták a legnagyobb betűkkel, amelyek napjainkban a korábbiaknál is fontosabb üzenetek. Az új Lexus RX mindegyikben jeleskedik, így a visszafogott vezetési élmény mellett is komoly versenyző.

Mellette

  • Csendes utastér
  • Minőségi belső tér
  • Kényelmes ülések
  • Jó hifi
  • Hibridhajtás
  • Komfortos futómű

Ellene

  • A konkurensek tágasabbak
  • Mérsékelt vezetési élmény
Címkék: Lexus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.