Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Május 23. 21:33, szombat | Belföld
Forrás: Adrienn

Csiksomlyón ragyogó napsütés kíséri a zarándokokat

Csiksomlyón ragyogó napsütés kíséri a zarándokokat

Míg nálunk ömlött az égi áldás, addig Csiksomlyón a zarándokokat ragyogó napsütés kísérte egész nap.

Míg nálunk ömlött az égi áldás, addig Csiksomlyón a zarándokokat ragyogó napsütés kísérte egész nap. Kollégánk személyesen is megosztotta velünk fotókban a látványt. Talán még soha ennyien nem voltak a zarándokhelyen, mint idén.

A pápa is megáldja az idei csíksomlyói búcsú zarándokait

Pápai áldásban is részesülnek az idei csíksomlyói búcsú zarándokai abból az alkalomból, hogy idén 500 éves a világon ismert legnagyobb kegyszobor, a csíksomlyói Mária-szobor. A magyarság legnagyobb zarándokhelyére idén is százezreket várnak. A pünkösdszombati szentmisén zarándokként Áder János köztársasági elnök és felesége, Hercegh Anita is részt vesz.

A Nagyboldogasszony zarándokvonaton nyolcszáz magyarországi és felvidéki zarándok utazott – a Székelyföldön minden településen ünnepélyes köszöntés fogadta őket. A zarándokok azt mondják, a szentmisén egy egész évre erőt merítenek, a csíksomlyói nyeregben átélt pillanatok hittel és bizalommal töltik el őket.

Több százan már pénteken megérkeztek

Több százan már a péntek éjszakát is a csíksomlyói kegytemplomban töltötték. Ők ilyenkor a Szűzanyához imádkoznak segítségért, egész éjjel virrasztanak. Sokan közülük gyalogosan érkeztek, van, aki 50-60 kilométert is így tesz meg. „Nagyon kellemes érzés itt lenni, és csodálom azokat az embereket, akik ötven kilométerről is elzarándokolnak és visszazarándokolnak a falujukba, és az, hogy mi autóval eljöttünk idáig, az ahhoz képest semmi, de idén úgy döntöttünk, hogy egy tizenkét-tizenhárom kilométeres zarándok gyalogutat mi is megteszünk” – fogalmazott Lestár Péter. „Itt is, de főleg holnap a nyeregben azt érezzük, hogy ennyi magyar ha összegyűlik egy helyen, akkor mégis van értelme, hogy ott a szórványvidéken, Szlovákiában megmaradunk magyarnak” – fogalmazott Gál Erzsébet.

A búcsúra érkező zarándokok azt mondják: egyszer az életben minden magyarnak el kellene mennie Csíksomlyóra. A kegytemplomban található Szűz Mária-szobor idén 500 éves. A pünkösdszombati szentmisén zarándokként Áder János köztársasági elnök és felesége, Hercegh Anita is részt vett.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: