Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Június 09. 06:48, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Csiksomlyó - 2014.

Csiksomlyó - 2014.

Egyházi zászlók, magyar és székely lobogók alatt, zarándokok tízezrei érkeztek szombaton a csíksomlyói Hármashalom-oltár elé, ahol déli fél 1-kor kezdődött a pünkösdi búcsú hagyományos szabadtéri szentmiséje.

Egyházi zászlók, magyar és székely lobogók alatt, zarándokok tízezrei érkeztek szombaton délelőtt a csíksomlyói Hármashalom-oltár elé, ahol helyi idő szerint déli fél egykor (magyar idő szerint 11.30-kor) kezdődött a pünkösdi búcsú hagyományos szabadtéri szentmiséje. A zarándokok között van Áder János köztársasági elnök is, aki magánlátogatásra érkezett Erdélybe.

A legnagyobb magyar zarándoklatra többnyire gyalogosan érkeztek a szombat hajnalban (vagy már az előző napokban) útnak indult, úgynevezett keresztalják - vagyis kereszt alatt vonuló, templomuk zászlója, és a településnevet jelző felirat mögé felsorakozó csoportok - a környező székely falvakból. Erdély, a Kárpát-medence és nagyvilág számos más pontjáról is érkeztek gyalogos zarándokok.

Idén három különvonat vitt Magyarországról zarándokokat. Tiszteletükre több erdélyi vasútállomáson ünnepi fogadtatást rendeztek a helyi magyar szervezetek. A Csíkszeredába vonaton, buszon vagy autóval érkezett zarándokok is gyalog tették meg a három kilométeres utat a Csíksomlyói Kegytemplomig, illetve kapaszkodtak fel a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregbe, ahol a pünkösdi búcsú szabadtéri szentmiséjét celebrálják.

A Szék útján összefüggő embertömeg özönlött szombat délelőtt a kegytemplom felé, amelyben feliratok, zászlók, sajátos kitűzők jelezték hordozóiknak a különböző Kárpát-medencei településekhez, kisebb közösségekhez való tartozását a felvidéki Tardoskeddtől a székelyföldi Oroszhegyig, a nyugat-magyarországi Fertőendrédtől a partiumi Aradig. A fiatalok közül sokan székely népviseletbe, vagy cserkészegyenruhába öltöztek, mint például gyergyóújfalusi diákok. De távolabbi országok lobogói is feltűntek a tömegben: a Marosvásárhelyről harminc éve kivándorolt Hidi Piroska kanadai zászló alatt kaptatott a meredek hegyoldalon 80 éves édesapjával.

A reggeli órákban még százméteres tömött sorban várakoztak a hívők arra, hogy bejuthassanak az csíksomlyói kegytemplomba, a félezer éves, csodatevőként tisztelt Mária-szobor elé.

A csíksomlyói pünkösdi búcsú idei mottója: "Boldog a méh, amely téged hordott". A szabadtéri szentmisét Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke mutatta be, a szentbeszédet Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes, plébános mondta. A búcsú egyetlen meghívottja az ünnepi szónok, mindenki más egyszerű zarándokként van jelen - hangsúlyozzák évről-évre a Boldogasszony-kegyszobrot őrző, a búcsút szervező ferences szerzetesek.

A csíksomlyói Hármashalom-oltárnál bemutatandó pünkösdi szentmisét a Duna tévé és a Mária Rádió élőben közvetette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).