Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Július 24. 08:32, csütörtök | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Cserkészek lovagpáncélban Cserépváralján

Cserkészek lovagpáncélban Cserépváralján

„Az Úr 1371. évének 7. hónapjának 11. napján öt vidéki család döntött úgy, hogy nyakába veszik az országot és megüljék I. (Nagy) Lajos királyunk lányának, Máriának lakodalmát.

„Az Úr 1371. évének 7. hónapjának 11. napján öt vidéki család döntött úgy, hogy nyakába veszik az országot és megüljék I. (Nagy) Lajos királyunk lányának, Máriának lakodalmát. A családok dél körül érkeztek Diósgyőr vármegyébe ahol szálláshelyeiket felverték. Majd kiadós lakomán vettünk részt a királyi udvarral. A vacsorát követően pedig alkalmunk akadt arra, hogy jobban megismerkedjünk a többi család történetével és szokásaival. Majd leszállt az éj és nyugovóra tértünk.”

Így kezdődtek a kiskunfélegyházi és a csongrádi cserkészek kalandjai Cserépváralján. A közel 50 fős tábor első napjaiban az eső nehezített körülményeket adott, de el nem tántorította el őket a szálláshelyek elkészítésétől és a tábor felépítésétől. Több lehetőség is adódott a Bükkalja részleges megismerésére: megkeresték Kács mellett a remetét, és Ódor-várnál megtalálták az ostrommester által megszöktetett királylányt.
“Kora reggel egy hatalmas szörnyűségre ébredtünk. A király lányát, Hedviget elrabolta a bátor, merész, jóképű és hihetetlenül szexi lovag. Majd utána gyors reggeli és a királyi nyomkövető Róbert és a családfők elindultak a királylány után. Mentünk, mentünk, mentünk, megálltunk majd megint mentünk, aztán ráakadtunk a szerelmespárra. Majd hazahurcoltuk őket a király örömére, aki fenséges lakomával vendégelt meg bennünket.”
A keddi kereskedőjáték nagyon izgalmasra sikerült, az árucikkek eladásával hatalmas profithoz lehetett jutni, melytől a rablók próbálták megfosztani a játékosokat, néha elég hatékonyan, de a harc-nemet a megtámadott választotta ki: nyakkendő-harc vagy kő-papír-olló. A „kereskedők” egy zsoldos felfogadásával biztonságban érezhették magukat. A végén persze volt, aki szépen meggazdagodott, de akadtak a rablók áldozatává vált nincstelenek is.

Következzen végül az utolsó két nap krónikája.

2014. július 18.

“Kedves Krónikám!
Ma is sikeres napot zárt a vár népe. Reggeli után elkezdődött a lovagi torna. A pálya az alakuló téren volt. A torna 3 fő részből és 2 korcsoportból állt. Az első részben távolugrás, gerelyhajítás és rönkhajítás, a második részben nyakkendőharc és a harmadik részben vívás kapott helyet. A kisebb korcsoportban Sebes Csabi alias Mihályfi Csaba, a nagyobb korcsoportban az ostromista Brella Gábor nyert. Így megmenekült a fizetett úttól a „napsütötte” Szibériába és megmentette kedvesét, Hedviget (Jankovszki Sára) a kármeliták (önkényeztető) életmódjától. És ezzel még nincs vége. Délután volt egy kis szabadfoglalkozás, éneklés és méta. 5 óra tájban az ifjú lovagjelölteket lovaggá ütötték és következett a nap fénypontja az esküvő, Luxemburgi Zsigmond és Anjou Mária esküvője (Száraz András és Ági). Az esküvőt követően felséges lakoma következett. A napot egy jó kis tábortűzzel és az újoncok fogadalomtételével zártuk.”

2014. július 19.

“Kedves Naplóm!

Már egy napja csak arra várok, hogy kezembe vehesselek és elmeséljem neked azt a bizonyos utolsó napot. Nyár volt. Harmatcseppek játszadoztak a fűben, harang kondult valahonnan egészen közelről, s a nap csak résnyire nyitotta ki szemeit. Az előző napi avatás még mindenkiben friss nyomokat hagyott: hogyan lépett Szabi, Máté, Roli és Alex immáron érvényesen is a cserkészettel telített ösvényünkre. Kezdetben minden a program szerint ment, még az idő is előírásosan viselte magát. Reggeli torna, sátorszemle, zászlófelvonás, reggeli összhangzatos akkordja várt bennünket. De tudod, az életben van úgy, hogy egy-egy szó megváltoztathatja az adott pillanatot, percet, órát, napokat és éveket. S mi volt az a betű összefonódásából álló mélyhangrendű szó, amitől mindenkinek mosolyra görbült a szája? 2-őt találhatsz: strand. Igen, ez mindenkiben mély nyomot fog hagyni: A csúszdák, ahol hosszú órákat vártunk mire egy lépcsőfokkal fentebb kerültünk. A jégkrém, palacsinta, hamburger, sör és egyéb nyalánkságok sora csalogatott bennünket. De mire hazaérkeztünk a bableves, lángos páros alakítását semmi más nem múlhatta felül. S végül az utolsó este fénypontja következett: a tábortűz, amelyet Zsigmond királyunk vezetett. A tábortűzi produkciók teljes mértékben kifejezték táborunk hangulatát. S most itt ülök 2014. 07. 20-án hajnali 5.18-kor a tábortűz mellett tollat kezembe tartva s nem jön az álom az enyhet adó, mert folyamatosan töprengek valamin. Vajon lesz-e még nap, amikor közösen, jókor, jó helyen, cserkésznyakkendővel nyakunkban elénekelhetjük a Póni dalt. Remélem lesz. Koránra jár az idő, lehajtom fejemet a hálózsák ölébe s búcsút veszek tőled 10 nap után. Legyél jó, kedves és szobatiszta! Remélem, még találkozunk! Pusssssszzzz!”

Juhász Miklós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA