Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Április 26. 10:23, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Családok jövője, a jövő családja

Családok jövője, a jövő családja

E címmel tartott előadást Bagdy Emőke szakpszichológus, pszichoterapeuta a Móra Ferenc Művelődési Központ dísztermében április 25-én.

A Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesületének és a Móra Ferenc Művelődési Központ meghívására érkezett előadó érkezésének híre sorban állásra ösztönözte az érdeklődőket a jegypénztárnál. Már hetekkel az előadás előtt elkelt az összes jegy.

Érdekes megfigyelni, mekkora igény mutatkozik neves pszichológusok, lélekgyógyászok előadásaira, mennyire éhezzük a lelki útmutatásokra. Bizonyítja ezt a tényt, hogy minden előadó, aki e témában tart előadást városunkban, teltház előtt teszi meg a Móra Ferenc Művelődési Központban, legyen az Bagdy Bella, Schaffer Erzsébet, Pál Feri atya vagy épp Bagdy Emőke.

A család mint az elvadult, felpörgött világunkban, mint egy védelmező, nyugodt sziget van jelen dédelgetett álmainkban, amit meg szeretnénk kapni, vagy épp meg szeretnénk óvni a külső hatásoktól. Mi a titka a boldog családi életnek? Sokakat épp Bagdy Emőke e kérdésre adott válasza ösztönözte arra, hogy ellátogasson az előadásra.

Ahhoz, hogy egy boldog család tagja legyünk elöljáróban azt kell megtanulnunk, hogy szövetségben tudjuk megélni a szerelmet, tudnunk kell kitartani a párunk mellett, és elfogadni, hogy a férfiak és a nők sokszor egy egészen más világból jöttek. Biológiailag is merőben más a két nem, ehhez kétség sem fér. Nemcsak a szemet szúró testi adottságokban különbözünk, hanem az agyunk is máshogy működik, ugyanis a nőknél a jobb, míg a férfiaknál a bal agyfélteke a domináns. Ezért míg a férfi racionálisan gondolkozik, keveset beszélt az érzelmeiről, és a családban a védelmező, óvó szerep az övé, addig a nő csacsog, érzelemgazdag, és ő a családi melegség, a nyugalom és biztonságérzet fenntartója. Már a kapcsolat elején rá kell venni a párunkat a beszélgetésre és érzelmének feltárására. A boldog párkapcsolat titka ugyanis a tartalmas beszélgetésekben rejlik. Legyünk kíváncsiak a másikra és tudjuk megosztani örömünket-bánatunkat egymással.

Életünk során rengeteg viselkedésmintát sajátítunk el szüleinktől, és szinte akaratlanul tanítják meg nekünk otthon, hogyan KELL reagálni egyes szituációkra. Ez az oka annak, hogy amikor fiatal felnőttkorban ránk talál az első nagy szerelem, már egy egészen nagy szocializációs csomagot viszünk magunkkal, és teszünk bele a kapcsolatba.

Sajnos, a mai világban a fogyasztói társadalom sosem látott méreteket ölt. „Dobd ki a régit és vegyél újat!" – ezt halljuk mindenhonnan, és ez sajnos a kapcsolatainkra is igaz. Ma már nem divat megjavítani a régit, a megromlottat. Ha tönkre ment a házasságunk, könnyedén továbblépünk, hiszen nőből, férfiból is van jobb, szebb, újabb. Ám az elején, amikor még tart a lángolás, mindannyian azt hisszük vagy csak reméljük, hogy ez örökké így marad. Pedig tudnunk kell, hogy egy kapcsolatnak szakaszai vannak, amiket ha felismerünk és megtanulunk kezelni, átléphetjük és megoldhatjuk az aktuális problémákat, hogy aztán ne kelljen „új, szebb, jobb" után nézni. S ha már megadatott nekünk a boldog párkapcsolat, akkor az törvényszerű, hogy ennek gyümölcseként gyermeket vállal a nő és a szeretet köre kibővül és a párkapcsolatból család lesz. Bagdy Emőke véleménye szerint pedig az élet legfőbb értelme - társadalmi szempontból mindenképpen - a gyermek és a család.

A közönség olyan áhítattal hallgatta Emőke szavait, hogy még a légy zümmögését is hallani lehetett volna a díszteremben. A vastaps, mellyel jutalmazta az előadót, szinte magától értetődő volt. A majd két órás előadás végén minden valószínűség szerint mindenki úgy távozott a közönség soraiból, hogy jócskán vitt haza elgondolkodni való dolgokat…. Vajon azt az életet élem, amit álmodtam magamnak?...Tényleg annyira rossz a házasságom?... Valóban csak lemondásokkal jár a gyerekvállalás?... Tényleg olyan boldogok a szinglik, mint ahogy mondják?...

Ugye Önök is elgondolkodtak már ezeken a kérdéseken!?

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.