Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Július 09. 13:41, kedd | Helyi
Forrás: NAV

Családi kedvezmény utólagos érvényesítése

Családi kedvezmény utólagos érvényesítése

a korhatár előtti ellátások és szolgálati járandóságok esetében

2012-től a szolgálati járandóságokat és a korhatár előtti ellátásokat a személyi jövedelemadóval megegyező (16%) összeggel csökkentett mértékben folyósítják, azonban ez nem tekintendő levont személyi jövedelemadónak, így az ellátással szemben sem adókedvezmény, sem adóalap csökkentő kedvezmény év közben nem érvényesíthető (pl.: családi kedvezmény).
Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ezen ellátásban részesülők elesnének a gyermekeik után járó családi kedvezménytől. A magánszemély azt a kedvezményt (kedvezmény részt), amit 2012. évi személyijövedelemadó-bevallásában nem tudott érvényesíteni, illetve a vele közös háztartásban élő házastársa (élettársa) sem tudta megosztással figyelembe venni, az Országos Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól igényelheti. Az ilyen formában kiutalt összeg nem haladhatja meg a korhatár előtti ellátás, vagy szolgálati járandóság megállapításakor figyelembe vett (16%-os személyi jövedelemadóval megegyező) csökkentés összegét.
A Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz benyújtandó igényléshez mellékelni kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiállított igazolást, amely tartalmazza az adóbevallásban érvényesített családi kedvezmény összegét. Az igazolást a NAV 2013. június 30-át követően külön kérelem alapján adja ki. A kérelemhez csatolni kell a közös háztartásban élő házastárs (élettárs) nyilatkozatát, amely szerint hozzájárul a rá vonatkozó adótitok kiadásához.
Bővebb felvilágosítást ügyfélszolgálatainkon, illetve a www.nav.gov.hu honlapon kaphat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.