Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Október 10. 10:11, hétfő | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Családi délutánt rendeztek a félegyházi kutyamenhelyen

Családi délutánt rendeztek a félegyházi kutyamenhelyen

Az Állatok Világnapja alkalmából október 9-én (vasárnap) délután családi délutánra invitálták az állatkedvelő érdeklődőket a kiskunfélegyházi kutyamenhely előtti ligeten.

A rendezvényt az időjárás is a kegyeibe fogadta, mert ragyogó napsütés kísérte a kellemes délutáni programot, ahol az állatsimogatáson túl különféle kutyás bemutatók, népi játékok, hüllősimogatás, csillámtetoválás, lovaglási lehetőség várta a családokat és baráti társaságokat egyaránt.

- Rendezvényünkkel szerettük volna, hogy a városlakók és a környékbeliek betekintést nyerjenek a Fidó Bácsi Közhasznú Alapítvány által működtetett félegyházi kutyamenhely és gyepmesteri telep működésébe, emellett lehetőséget biztosítottunk a kikapcsolódásra és arra, hogy elmélyítsük az állatok és az emberek közötti elszakíthatatlan kapcsolatot, mely egész életünket elkíséri – nyilatkozta lapunknak Papp Anett a Fidó Bácsi Közhasznú Alapítvány egyik önkéntese.

A családi délutánokat öt éve rendezik meg a kutyamenhelyen, melyek alkalmával nemcsak gazdag programok sorát kínálják a füves-fás területen, hanem megnyílnak a telep kapujai és meg lehet tekinteni az örökbefogadásra váró állatokat is. A menhely teljes kihasználtsággal működik, ezenkívül önkéntesek ideiglenes befogadóink is vannak. Jelen pillanatban mintegy 109 kutya várja befogadó gazdiját. Ez rendkívül nagy számadat, de szerencsére az idén zajlott tavaszi és őszi ivartalanítási akció olyan nagy sikerű volt, hogy talán sikerült felhívni az állattartók figyelmét az ivartalanítás fontosságára. Ez a kulcsa ugyanis a túlszaporulat visszafogásának, mely remélhetőleg az utcára került kutyák számának csökkenését fogja eredményezni. De addig is, míg a felelősségteljes állattartás módja beleivódik a köztudatba, a kutyamenhelynek el kell látnia feladatát, ehhez pedig pénz kell, anyagi és természetbeli támogatás.

A gazdasági válság, a háborús helyzet a menhelyet is mélyen érintette. Kevesebb támogatásból kell ellátniuk ugyanazt / vagy még nagyobb állományt, mint korábban – tudtuk meg Marancsikné Némedi Erzsébettől, a Fidó Bácsi Közhasznú Alapítvány titkárától, a Herosz Kiskunfélegyházi szervezetének elnökétől.

Többek között ezért is indították útjára azt a felhívást, melyben megkeresték városunk általános iskoláit, hogy gyűjtést rendezzenek a menhely javára.

- Elképesztő összefogás jött létre a felhívásunkra. Nemhogy az iskolák, még az osztályok is versenyeztek egymással, hogy ki tud többet összegyűjteni a menhelyi kutyák és azok gondozói számára. Minden iskolában leadtunk egy listát, melyen szerepelt, hogy mire van szükség, így könnyebb volt nekünk is és az adományozóknak is. Elmondhatom, hogy több hónapra elegendő tisztítószer, fertőtlenítőszer és betegalátét gyűlt össze, így ennek a költségeit máshová tudjuk csoportosítani – mondta örömmel Papp Anett, aki azt is elárulta, hogy a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola 1/A. osztálya nyerte meg a gyűjtési versenyt, ami azért is becsületre méltó, mert kis elsősként ők még csak idén szeptembertől alakították ki közösségüket az iskolában.

A családi napon a felhívás díjazottjai is átvették jutalmukat és megtekinthették a munkájuk, szorgalmuk és anyagi támogatásuk eredményeként összegyűlt tisztítószereket és egyéb anyagokat, melyek a menhely bejáratánál szépen sorba rendezve hirdették milyen nagy dolgokra is képes az összefogás.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)