Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Augusztus 17. 07:38, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

Szigorúbbak az átjelentkezés feltételei az önkormányzati választáson, mint a többi voksolás esetében.

A választópolgár nem jelentkezhet át tetszőleges magyarországi településre, csak arra, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal már tartózkodási helyet létesített.

Az országgyűlési és európai parlamenti választáson a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok tetszőleges más magyarországi településre átjelentkezhetnek, az önkormányzati választáson azonban feltételei vannak az átjelentkezésnek.

Ha valaki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek október 13-i választásán nem tartózkodik a lakóhelyén (korábbi elnevezéssel állandó lakcímén), az szavazhat a tartózkodási helye (korábbi elnevezés szerint ideiglenes lakhelye) szerinti jelöltekre is, ha ezt kezdeményezi.

Ezzel a lehetőséggel azonban csak akkor élhet a választópolgár, ha a tartózkodási helyét a választás kitűzése előtt legalább egy hónappal, azaz június 26-áig létesítette, és a választás napjáig azt nem szünteti meg.

A választópolgárnak a lakóhelye szerinti település jegyzőjétől kell kérnie, hogy választójogát a tartózkodási helye szerinti településen gyakorolhassa. A kérelmet október 9-én 16 óráig lehet benyújtani. Eddig közel ötszáz választópolgár jelentkezett át.

A választópolgár átjelentkezés esetén is igényelhet mozgóurnát, ha egészségi állapota miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, és a mozgóurnát a bejelentett tartózkodási helyére vagy azzal azonos szavazókörbe tartozó egyéb címre kéri.

Az átjelentkezés lehetősége nyitva áll a nemzetiségi választópolgárok számára is, azzal a további megkötéssel, hogy amennyiben a választópolgár olyan településre jelentkezik át, ahol az adott nemzetiségnek nincs települési vagy területi szintű választása, akkor elesik a lehetőségtől, hogy a települési szintű vagy területi szintű nemzetiségi önkormányzat jelöltjeire szavazhasson.

Címkék: választások

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.