Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Október 14. 12:15, péntek | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Csak óvatosan a divatos élelmiszerekkel!

Csak óvatosan a divatos élelmiszerekkel!

Lejárt alapanyagokkal is dolgozott az a reform termékeket előállító tésztaüzem, ahol szeptember végén tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei.

A feltárt hibák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését és több mint 1500 kg alapanyag, illetve gluténmentes száraztészta forgalomból történő kivonását rendelte el.

Számos hibát tárt fel a NÉBIH ellenőrzése a Pest megyei vállalkozásnál: az üzemben zsúfoltság és rendetlenség uralkodott, a raktárban rágcsálóürüléket is találtak az ellenőrök. Az előállító helyiségben iratokat, irodai eszközöket, míg a bontott alapanyagok mellett festékeket, oldószereket és szerszámokat tároltak. A dolgozók elmondása szerint a nagyobb méretű eszközöket és a tésztakészítéshez használt ún. matricákat az udvaron mosták, egy kerti csapra csatlakoztatott nagynyomású tisztítógéppel.

Az alapanyag raktárban nagy mennyiségű jelöletlen, lejárt minőség megőrzési idejű terméket találtak az ellenőrök. A tápióka keményítő csomagolásán például még a termék pontos neve sem szerepelt. Az üzemben gluténmentes tésztákat, például lenmagos-, gesztenyelisztes makarónit, szezámlisztes spagettit és tarhonyát készítettek. A dolgozók több terméknél sem tudták bemutatni a gyártási naplót, míg más esetekben nem tüntettek fel minden alapanyag nyomon követéséhez, beazonosításához szükséges adatot a dokumentumban.

A szakemberek a helyszínen lejárt minőségmegőrzési idejű, jelöletlen, illetve nem nyomon követhető alapanyagokat is találtak. A hatóság több mint 1500 kg alapanyag, illetve késztermék forgalomból történő kivonását rendelte el. A vállalkozás három cégnek végzett bérgyártást. A további esetlegesen érintett forgalmazók és termékek vizsgálata folyamatban van. A súlyos higiéniai problémák miatt a NÉBIH azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését. A tevékenység folytatásának feltétele, hogy elvégezzék a takarítást, fertőtlenítést, tisztasági festést és rágcsálómentesítést, amit a hatóság ellenőrizni fog. Az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.

Címlapfotó: Nébih - Ez a kép fogadta az ellenőröket

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.