Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Szeptember 09. 11:00, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Csak nyitott szemmel és szívvel fedezhetjük fel az értékeket körülöttünk

Csak nyitott szemmel és szívvel fedezhetjük fel az értékeket körülöttünk

A 21. Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretei között Értéktár Konferenciát rendeztek a Móra Ferenc Művelődési Központban szeptember 6-án.

- Magyarország történelme több mint 1000 évre tekint vissza. Számtalan olyan érték van ebben az ezer évben, amiről nem szabad megfeledkeznünk. A hagyományok azok a kulturális örökségek, amiket őseink ránk hagytak és úgy gondolom, hogy hosszú ideig fenn kell maradniuk. Nekünk ebben komoly felelősségünk van. Hiszem azt, hogy ezen értékek folyamatos feltárásának kulcsa a nyitott szemmel való járás. Hogy ezek az értékek napvilágra kerüljenek, az nagyon fontos. Mai világunkban Kiskunfélegyházán ilyen érték a magyar libamáj és mi világelsők vagyunk libamáj termelésben – mondta köszöntőjében Csányi József polgármester.

Oláh Edit, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának vezetője az alábbi gondolatokkal csatlakozott a konferencia megnyitójához:
- A helyi és megyei, értékek, hungaricumok azt a célt szolgálják, hogy erősítsék bennünk a helyi identitást. Ezen a konferencián a meghívott hat előadó ebben témában tartanak előadást és jó példákat mutatnak arra, hogyan lehet ebben hasznosan, előremutatóan dolgozni.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke beszédében kihangsúlyozta, hogy véleménye szerint a kis településeknek kiemelt feladata az értékőrző tevékenység népszerűsítése, de talán a legfontosabb, hogy ők maguk is lényegesnek gondolják azt.

Az előadásokat követően átadták a megyei önkormányzat és a megyei értéktár okleveleit, mellyel köszönetet mondtak a Kiskunfélegyházáról javaslatot benyújtóknak. Szintén elismerésben részesültek mindazok, akiknek példamutató életútja, szakmai tevékenysége kiemelkedő a városban.

A konferencia végén ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a megyei értéktár kiállítás a művelődési központ aulájában. Az ünnepségen dr. Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet volt főigazgatója, a hungarikum mozgalom egyik elindítója osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.