Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Október 05. 14:30, szerda | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Csak most, csak nekünk - És mi bedőlünk nekik, újra meg újra

Csak most, csak nekünk - És mi bedőlünk nekik, újra meg újra

NYELVTANULÁS alvás közben! Felfedezték a biztos gyógymódot! Ettől a hírtől megőrülnek az orvosok!

Ilyen és ehhez hasonló felkiáltásokkal halmozzák el az internetet a különböző csodakencék, -szerek és -módszerek hirdetői. És mi bedőlünk nekik, újra meg újra.

„A 47 éves bajai szakácsnő 9 nap alatt megtanult angolul. Ma Oxfordban dolgozik és 2,5 ezer fontot keres titkárnőként.” Hasonló sikerről számolhat be a 40 éves Balázs is, aki korábban gondnokként ügyködött, aztán hirtelen hátat fordított a korábbi életének, és egy hónap alatt megtanult három nyelvet. Szorgalmának köszönhetően most 800 ezer forintot keres havonta. A pár mondatos sikertörténetek – pontosabban hirdetések – mellé fotók is dukálnak, hogy senki ne kérdőjelezhesse meg a történetek valódiságát. A neten a nyáron bukkantak fel úton-útfélen hasonló, nyelvtanulásra ösztönző reklámok – hozzáteszem, nem az akadémikusokat megcélzó portálokon.

Az Index utánajárt az egyik hirdetés garanciájaként feltüntetett nyelvészprofesszor, Gerőczy András kilétének, aki állítólag kifejlesztette a hirdetésben említett nyelvtanulási csodamódszert. Mint kiderült, Gerőczy András néven nem létezett és nem létezik nyelvészprofesszor, a közölt fotón pedig egy 1927-ben elhunyt lengyel nyelvész, Andrzej Gawronsky látható.

A nyelvtanfolyamokon túl ott vannak a „tíz kilót fogytam három nap alatt, húsz évet fiatalodtam két hét alatt, visszanyertem a férfiasságomat pár óra alatt” hirdetések.

A csodaszereket természetesen „csak most” és „csak neked”, akciós áron kínálják, s az apró betűs figyelmeztetés sem marad el: „Ezek a szolgáltatások nem tükrözik az átlagos eredményeket… egyes egyéni eredményeket mutatnak be”. De kit érdekel az apró betű, amikor hozzászólók tucatjai hasonló fantasztikus sikerekről számolnak be! Vajon miért dőlünk be azoknak, akikről szinte biztosan tudni lehet, hogy hülyére vesznek bennünket?

– A hiszékenység egyidős az emberiséggel. Bárki csőbe húzható, korra, nemre és végzettségre tekintet nélkül. Ráadásul olyan korban élünk, amikor nyelveket kell beszélni, muszáj fiatalnak és karcsúnak maradni, kismillió az elvárás, mert csak így vagyunk „eladhatók” – vélekedik Detre Annamária pszichológus. – Sokszor olyan helyzetekkel szembesülünk, amelyekre nem vagyunk felkészülve.

Tudjuk, hogy az idegennyelv-tudás tekintetében elég gyatrán állunk, a legtöbb magyar egyetlen más nyelven sem tud megszólalni. De nem baj, ha nem tudtunk megtanulni angolul vagy németül nyolc-tíz év alatt, mert most akár hármat is elsajátíthatunk egyetlen hónap alatt! Ám ha valaki kiszolgáltatott helyzetbe kerül, például munkanélküli lesz és gyorsan szeretne megkaparintani egy állást, amihez nyelvtudás kell, nyilván kipróbálja a fantasztikus módszert – mert a kétségbeesés miatt elveszítheti a józan ítélőképességét, és bízik a csodában. A netről ránk zúduló információdömping befogadhatatlan az emberi agy számára.

Villódzó hirdetések és hatásvadász képekkel kellőképpen tuningolt hírek tömkelege zúdul ránk, amelyekben a sikeres, a gazdag, a tökéletes, a gyönyörű és hasonló jelzők viszik a prímet. Ezek sokak számára vágyott világot jelenítenek meg. Naná, hogy kapva kapnak a lehetőségen, ha nekik is felkínálják a sikeres jövő vagy a kellemes külső lehetőségét. Amiért ráadásul szinte tenni sem kell, csak fizetni. S itt a lényeg: a sikerhez vezető út tele van nehézséggel, buktatókkal és zsákutcával. Nem úszhatjuk meg, hogy végig ne gyalogoljunk, bukdácsoljunk rajta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok