Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. December 10. 11:47, szombat | Helyi
Forrás: azenpenzem.hu

Csak előjegyzéssel lehet majd orvoshoz menni?

Csak előjegyzéssel lehet majd orvoshoz menni?

A szociális szektorba sorolható ellátásokat leválasztaná, és fokozatosan hatékonyabbá tenné az egészségügyet a nemzetgazdasági tárca

– mondta el az államháztartásért felelős államtitkár egy szakmai konferencián. Mint kiderült: az egészségügyi államtitkárság a járóbeteg-ellátásban egyfajta kötelező előjegyzés bevezetését tervezi.

Csökkenő várólistákról, a dolgozók bérrendezéséről (nem hagyják „összecsúszni" az ágazati bértáblákat a megemelt minimálbér miatt) és az egészségügybe zúduló milliárdokról beszélt az egészségügyért felelős államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán a Nézőpont Intézet által szervezett, Gyógyuló egészségügy címmel rendezett konferencián. Az MTI tudósítása szerint elmondta, hogy ebben az évben a tervezetthez képest 150 milliárd forinttal több jutott az ágazatnak, ami a GDP 0,5 százaléka.

Azt elismerte viszont, hogy kevés a szakdolgozó az ágazatban, és a képzésben részesülők száma is kevesebb, mint az OECD-átlag. Az államtitkár ehhez kapcsolódva megemlítette azt a 4,4 milliárd forintos forrást, amelyet ápolói ösztöndíjprogramként szán a kormány az emberi erőforrások fejlesztési operatív program forrásából.

Az orvosi terhek szerinte azzal csökkenthetők, ha több kompetenciát adnak a felsőfokú végzettséggel rendelkező szakápolóknak. Előadásában elhangzott az is, hogy az államtitkárság azt tervezi, hogy a járóbeteg-ellátásban egyfajta kötelező előjegyzést vezet be.

Újratermelődnek a kórházi tartozások

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára is hangsúlyozta, hogy az egészségügy területére a gazdasági növekedést meghaladó mértékben szán forrásokat a költségvetés. Az ágazati bérmegállapodás kapcsán kijelentette: az egészségügyi szakdolgozók bére 2010-hez képest megduplázódik, az alapellátás pedig 54,6 milliárd forintos bővülést könyvelhet el.

A konferencián természetesen szó esett a kórházi tartozásokról is. Banai Péter Benő úgy véli, az eladósodás újra fog termelődni, ha nem foglalkoznak kialakulásának okaival. A megoldás a finanszírozás belső aránytalanságainak fokozatos felszámolása, az alapellátás megerősítése, az ellátórendszer hatékonyságának növelése lehet. Megemlítette még, hogy célszerű lehet a szociális szektorba sorolható ellátásokat leválasztani.

A Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese, Velkey György viszont a kórházi adósság újratermelődését rendszerhibának, nem pedig az egyes kórházak rossz menedzsmentpolitikája következményének tartja. A főigazgató beszélt arról is, hogy a magyar kórházi struktúra nem jó, és „az erős lokális politikai érdekek miatt nincs mozgástér”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA