Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Január 05. 09:27, csütörtök | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Csak az új feltételekkel lehet gyümölcsöt telepíteni

Csak az új feltételekkel lehet gyümölcsöt telepíteni

Ez évtől változott a gyümölcsültetvények telepítésével kapcsolatos engedélyezési eljárás, lényegét tekintve a járási hivatalokhoz rendelik az adatszolgáltatást és nyilvántartást, az engedélyezést, annak módosítását.

Az országos adatokat, a gyümölcskatasztert a Nébih fogja vezetni.

A 383/2016 (XII. 2.) kormányrendelet alapján 2017. január 1-től az árutermő gyümölcsültetvény telepítéséhez szükséges engedély kiadására jogosult telepítési hatóság a területileg illetékes megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti agrárügyi és környezetvédelmi főosztálya. A kérelem-űrlap és a vonatkozó tájékoztatás a kormanyhivatal.hu oldalon az adott megye járási hivatali menüpontjánál található. A kiadott ültetvénytelepítési engedélyben szereplő adatok kerülnek be a gyümölcsültetvény-kataszterbe, melyet az illetékes járási kormányhivatal vezet. Minden későbbi változást (az ültetvény megvalósulása, az ültetvény termőre fordulása) az illetékes járási kormányhivatalnál kell bejelenteni.

Amennyiben a telepítés a fajtaösszetétel vagy a térállás tekintetében csak az előzetesen kiadott engedélytől eltérően valósítható meg, úgy 10 százaléknál nagyobb eltérés esetében előzetes engedélymódosítást kell kérelmezni. A 10 százaléknál kisebb eltérés esetén elegendő a telepítés megvalósításának bejelentésekor jelezni a változást. Az ültetvénykivágást engedélyeztetni nem kell, de a kataszterben történt változást a kivágást követő 30 napon belül be kell jelenteni a megyeszékhely szerinti járási kormányhivatalnál. Ez a bejelentési kötelezettség vonatkozik minden, az ültetvény használójával vagy a használattal kapcsolatos változás esetére is.

A kormányrendelet a gyümölcstermőhelyi katasztert vezető szervként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) jelölte ki. A termőhelyi kataszterbe sorolás, a kataszteri osztály módosítása, az ebből való törlés továbbra is a NÉBIH feladata. A kataszterbe sorolást a NÉBIH-hez benyújtott kérelem útján lehet kezdeményezni adta közzé az agrárkamara. Az erre szolgáló űrlap és tájékoztatás ide kattintva olvasható: http://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/noveny/nyomtatvanyok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM