Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Június 08. 07:42, szerda | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Clinton győzött New Jerseyben, a republikánusoknál Trump mindent visz

Clinton győzött New Jerseyben, a republikánusoknál Trump mindent visz

Az első eredmények alapján New Jerseyben Hillary Clinton, Észak-Dakotában Bernie Sanders nyert kedden a demokrata elnökjelölt-aspiránsok közül.

A nap folyamán az Egyesült Államok hat államában tartottak előválasztásokat, s a többi négy államban is Clinton győzelmét jelezték az első felmérések. Brooklyni beszédében a volt külügyminiszter a demokraták elnökjelöltjének nyilvánította magát.

A republikánus oldalon egyszerű volt a döntés: Donald Trumpnak már nincs pártbéli vetélytársa, így valamennyi keddi előválasztáson ő nyert. Az első eredmények New Jerseyből, aztán Dél-Dakotából és Új-Mexikóból érkeztek. A Trumpra leadott voksok aránya magas: New Jerseyben a választók 83 százaléka, Dél-Dakotában 67,5 százaléka, Új-Mexikóban csaknem 73 százaléka támogatta őt.

A demokrata elnökjelölt-aspiránsok közötti versenyben New Jerseyben hirdettek először eredményeket, ahol az előválasztást Hillary Clinton volt külügyminiszter fölényesen nyerte meg, a voksok 63,6 százalékát szerezve meg, míg Bernie Sanderst a választók 36,4 százaléka támogatta. Észak-Dakotában viszont a vermonti szenátor győzött, méghozzá jelentős előnnyel: a választók 63,3 százaléka döntött mellette, míg Clinton csak a szavazatok 26,3 százalékát tudta megszerezni.

A keddi előválasztások még nem zárultak le - a legtöbb delegátust küldő Kaliforniában az időeltolódás miatt még tartott a választás -, amikor a New York államban lévő Westchesterben Donald Trump elmondta győzelmi beszédét.

A republikánusok várható elnökjelöltje ezúttal nem szabadon, hanem súgógép segítségével beszélt, s a gondosan felépített beszédben magát az átlag-amerikaiért küzdő elnökjelöltnek állította be. "Abban a megtiszteltetésben van részem, hogy az idén ősszel győzelemre vezethetem a Republikánus Pártot. Emberek, ezt meg is csináljuk! Tisztában vagyok ennek felelősségével, és ígérem, soha nem hagylak cserben benneteket" - mondta Trump, majd hozzátette: úgy cselekszik majd, hogy a republikánusok büszkék lehessenek a pártjukra.

Még a kaliforniai választási eredmények közzététele előtt elmondta győzelmi beszédét Hillary Clinton is, aki erre az estére Brooklynban rendezte be választási központját. A volt külügyminiszter a demokraták elnökjelöltjének nyilvánította magát, és hangsúlyozta jelöltsége történelmi jelentőségét. "Először fordul elő országunk történelmében, hogy nőt jelöljön a nagy pártok egyike. Ennek az estének a győzelme azonban nem egyetlen embernek köszönhető, hanem nők és férfiak egész nemzedékének, amely küzdött és feláldozta magát, hogy lehetővé tegye ezt a pillanatot" - fogalmazott a mintegy félórás beszédben.

Clinton jelképesen kezet nyújtott vetélytársának, Bernie Sanders vermonti szenátornak is. "Gratulálok Sanders szenátornak a különleges kampányáért, amellyel választók millióit, különösen a fiatalokat lelkesítette" - mondta Clinton, s azonnal hangsúlyozta azt is, hogy az a program, amelyről Sanders a kampányában beszélt - a minimálbér emelése vagy az egyenlőtlenségek megszüntetése -, egyúttal az egész Demokrata Párt programja is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.