Városlista
2020. április 2, csütörtök - Áron

Hírek

2012. Január 14. 06:56, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Cigistop: egy egészségesebb nemzedék felnevelése a cél

Cigistop: egy egészségesebb nemzedék felnevelése a cél

Magyarországon a dohányzással összefüggő megbetegedések és halálozások száma kiemelkedő, ezért ez a tevékenység jelentős népegészségügyi problémát jelent az ország számára.

Az aktív dohányosok száma 2,5 millió körül mozog, a cigaretta káros hatásai miatt évente 28 ezer ember veszti életét. A Rádió Orient műsorában Szabó Enikő a dohányzást szigorító új törvényt mutatta be. A helyettes országos tisztifőorvos elmondta, a korábbi enyhébb szabályozás nem hozta a várt eredményt. Kiemelte: az új törvény túl szigorú, de ez is volt a jogalkotó célja.

Szabó Enikő a dohányzást szigorító új jogszabályt járta körbe Dudás Ferenc közigazgatási szakértővel. A helyettes országos tisztifőorvos elmondta: a dohányzás komoly népegészségügyi problémát jelent. Az országban a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek következtében 19 percenként veszti életét egy ember. Ez évente 28 ezer értelmetlen halált jelent – emelte ki a Rádió Orient vendége.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, Magyarországon jelenleg 2,5 millió aktív dohányos van, melynek számottevő része fiatalkorú. A számok jól mutatják, hogy valamit lépni kellett a dohányzás visszaszorítása érdekében. A szigorító jogszabállyal a jogalkotó minimumra kívánja csökkenteni a dohányzás következtében kialakuló betegségek okozta halálozások számát. „Tenni kellett valamit, hiszen a cigarettázás miatt kialakuló betegségek nagy része irreverzibilis. Az eldohányzott éveket nem lehet visszahozni” – hangsúlyozta a helyettes országos tisztifőorvos.

A Rádió Orient műsorának vendége kifejtette: az új törvény április 1-jéig 3 hónapos türelmi időt biztosít az átállásra. Hozzátette: nem a büntetés a cél, hanem a helyes irány megtalálásában való segítségnyújtás. „Célunk a figyelemfelhívás és a figyelmeztetés. A jogszabály által megfogalmazott szankciók áprilistól várhatóak, az ellenőrzések azonban jelenleg is folyamatosak” – tette hozzá.

Az új szabályzás túl szigorú, de ez is volt a cél – hangsúlyozta Szabó Enikő. „A gyengébb jogszabály nem hozta meg az elvárt eredményeket, az értelmetlen halálok elkerüléséhez nagyobb szigorra van szükség. Az új törvény értelmében zárt térben, vagy például az egészségügyi és a közoktatási intézmények teljes területén tilos a dohányzás. Célunk egy egészségesebb nemzedék felnevelése” – emelte ki a közigazgatási rádió vendége.

A helyettes országos tisztifőorvos elmondta, a bírságolásnál fokozatosság várható. A tiltott helyen rágyújtók 20-50 ezer forint bírságot kaphatnak, míg a dohányzási tilalom betartásáért felelős személyek mulasztás esetén 100-250 ezer forint büntetésre számíthatnak. „Az ÁNTSZ minden esetben átfogó vizsgálatot fog végezni. Például, ha az üzemeltető minden eszközt megtett a cigarettázók figyelmeztetésére, akkor csak a szabályszegőt éri felelősségre vonás” – ismertette a szankciókat a rádió vendége.

Szabó Enikő a pozitív példák fontosságára is felhívta a figyelmet. A család, az orvosok és a tanárok példamutatása sokat segíthet a rászokás megelőzésében. Ez esetben pedig nem kellene megküzdeni a leszoktatás segítésének nehézségeivel – emelte ki.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 02. 09:01, csütörtök | Belföld

A bankok több tízezer ügyfele jelezte már, hogy tovább fizeti a hiteleit

A bankok több tízezer ügyfele továbbra is törleszti a hiteleit, a megkeresések folyamatosan érkeznek a pénzintézetekhez a hitelekre vonatkozó, március 18-án bejelentett fizetési moratóriummal kapcsolatban

2020. Április 02. 07:39, csütörtök | Belföld

Újabb módszerrel próbálkoznak a csalók a koronavírus-járványt kihasználni

Újabb módszerrel próbálkoznak a koronavírus-járvány okozta félelmet kihasználni a csalók; akár a bejelentkezési adatok is veszélybe kerülhetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a honlapján.

2020. Április 02. 07:14, csütörtök | Belföld

Ismét elhunyt egy koronavírus-fertőzött, nőtt a betegek és a gyógyultak száma is

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 585-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Emellett 42 főre emelkedett a gyógyultak száma. Egy férfi pedig elhunyt.

2020. Április 02. 07:07, csütörtök | Belföld

A távmunka biztonságossá tételéhez ad tanácsokat az Europol

Az Europol magyar nyelvű infografikái munkavállalók és vállalatok számára is hasznos tanácsokat adnak a home office, azaz a távmunka biztonságához - tették közzé szerdán a police.hu oldalon.