Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Február 22. 10:42, hétfő | Helyi
Forrás: Magyar Nemzet

Célzottan pusztítják el a daganatot

Célzottan pusztítják el a daganatot

Magyar rákkutató cég lett Európa legígéretesebb technológiai vállalkozása.

Senki sem szenvedhet vagy halhat meg, akin segíteni lehetne, hiszen az orvostudomány legújabb eredményei mindenki számára elérhetővé tehetők – vallja Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója. A magyar orvosi biotechnológiai cég február 4-én, éppen a rák elleni küzdelem világnapján nyerte el a legígéretesebb európai technológiai vállalkozásnak odaítélt Jövő Unikornisa díjat. A rangos elismerést a daganatos betegek célzott terápiájának kiválasztására fejlesztett kalkulátorral érdemelték ki, amely egyedülálló módon, húszezred másodperc alatt képes személyre szabott, célzott kezelési lehetőségeket felajánlani a kezelőorvos számára.

– Európában kilenc másodpercenként diagnosztizálnak egy új daganatos beteget, és a világon évente mintegy tízmillió, hazánkban pedig több mint harmincezer ember hal meg rákban. A rákos megbetegedéseket tekintve nő ugyan az esetszám, azonban csökken a halálozás aránya, és már az áttétes daganatos betegek is egyre tovább élnek. Ennek oka, hogy bővülnek a gyógyszeres kezelési lehetőségek, illetve a precíziós onkológia, azaz a célzott, személyre szabott kezelések és az immunterápiák is éreztetik a hatásukat – mondta el lapunknak Peták István. Hozzátette: a rákkutatás 2020-ra eljutott oda, hogy a betegségek 95 százalékánál meg tudják határozni a rák genetikai okát. A rák ugyanis hatszáz génhiba következtében alakulhat ki, a daganatot pedig két-nyolc mutáció egyéni kombinációja okozza a lehetséges hatmillióból.

Genetikai profil

– Ma már nagyjából száz célzott terápiás kezelést alkalmaznak, amelyek ezeket a géneket célozzák meg, és további több száz van klinikai vizsgálatban. A fejlődés pedig az informatika orvoslásban való alkalmazásával egy következő szakaszába ért – hangsúlyozta a cégvezető, aki beszámolt róla, hogy az Oncompass Medicine (OCM) többszörös díjnyertes, mesterséges intelligencián alapuló szoftvere a betáplált leleteket, diagnosztikai eredményeket a másodperc tört része alatt feldolgozza, majd az egyéni, molekuláris genetikai profil alapján személyre szabott gyógyszerterápiás lehetőségeket kínál fel és rangsorol. Ezután a szakemberek megvitatják, hogy egyetértenek-e a szoftver javaslatával, majd a kezelőorvos, illetve a genetikai tanácsadóból és a molekuláris biológusokból álló szakmai csapat megbeszéli a kezelési lehetőségeket, amit ismertetnek a beteggel. A cég szolgáltatáscsomagját, amely tartalmazza a kalkulátorral történő elemzést, az orvosszakértők által végezett online kiértékelést, illetve ha igény van rá, akkor magát a molekuláris diagnosztikai vizsgálatot is, már tizenegy országból vették igénybe.

Döntéstámogatási rendszer

– A személyre szabott, célzott terápiát kifejezetten az áttétes daganatos betegek esetében érdemes használni, amikor önmagában már sem a sebészi beavatkozás, sem a sugárkezelés nem elegendő, és mindenképpen gyógyszeres kezelésre is szükség van – magyarázta Peták István. Hozzáfűzte: egy génhiba többféle rákot is okozhat, attól függően, hogy melyik szervben jön létre.

Hamarosan nem az lesz a kérdés, hogy tüdő-, emlő- vagy vastagbéldaganata van-e a betegnek, hanem, hogy milyen génhiba okozta a daganatot. Szerencsére már több olyan gyógyszer is van, amely mindegyik esetben hatásos lehet.

Ám mivel egyre több készítmény közül lehet választani, még inkább fontos lesz a döntéstámogató rendszer használata, amely nemcsak arra terjed ki, hogy milyen gyógyszert lenne érdemes az adott páciensnél alkalmazni, hanem arra is, hogy melyik lesz hatástalan. Ezáltal a kezelési költségeket is jelentősen lehet csökkenteni.

– A szoftver nemcsak a már létező nagyjából száz készítménnyel kalkulál, mivel ha bárhol a világon törzskönyveznek egy új rákellenes gyógyszert, akkor arról azonnal értesítést kapunk. A terméket pedig bevisszük a rendszerbe, és másnaptól már az is a betegek rendelkezésére áll. Az egyedi gyógyszerhasználatot az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezheti, és a szer akár Európából, akár Amerikából importálhatóvá válik – jelezte a kutatóorvos.

Akinek kétszer kelt fel a nap

Előfordul az is, hogy a kalkulátor egy olyan gyógyszert dob fel, amely sehol nincs forgalomban, mivel az még a klinikai vizsgálat szakaszában van. Ilyen esetben a páciens a jövő gyógyszeréhez juthat hozzá, amelyből lehet, hogy csak öt év múlva lesz kész termék. Ha az onkoteam álláspontja is az, hogy tényleg ez a kísérleti készítmény lenne a legjobb a páciensnek, és az állapota is lehetővé teszi, hogy elutazzon oda, ahol az adott vizsgálat zajlik, akkor ebben is tudnak segíteni.

– A csapatunkban vannak úgynevezett betegút-koordinátorok és esetmenedzser orvosszakértők, hiszen az önmagában nem elég, hogy a gép megmondja, milyen gyógyszert kéne kapnia a betegnek, a lényeg az, hogy hozzá is jusson a számára leghatásosabb medicinához. Ez egy mindenki számára előnyös helyzet, hiszen azzal, ha egy klinikai vizsgálatban lévő készítmény teszteléséhez a megfelelő pácienst tudjuk hozzárendelni, nagyban felgyorsítható a gyógyszerfejlesztés ideje, továbbá csökkenthetők a költségei – fejtette ki a tudós. Peták István elmondta, hogy a legkedvesebb történetük ezzel kapcsolatban egy gyöngyöspatai gyógyszerész hölgy esete, aki korábban sosem járt külföldön, 2012-ben azonban a csont-, nyirokcsomó- és agyi áttétes tüdőrákja miatt – egy spanyolul jól beszélő kollégájuk kíséretében – elutazott Malagába, mert kiderült, hogy a megbetegedését okozó génhibára akkor éppen ott fejlesztettek gyógyszert. Ezután öt évig járt Spanyolországba kezelésekre, a gyógyszergyár költségén. A hölgy évek óta tünetmentes, gyógyulásának kalandos történetéről pedig könyvet írt, Akinek kétszer kelt fel a nap címmel.

Gyerekeknél is bevált

Peták István a kalkulátor eredményességét firtató kérdésünkre válaszolva elmondta: 2018 óta megközelítőleg 2500 beteg eredményének az értékelése történt meg a szoftverrel világszinten. A 2020-ban végzett elemzések feldolgozása alapján 92 százalékos hatékonysággal találtak célzott terápiás lehetőséget a pácienseknek. Az adott daganattípus esetében törzskönyvezett gyógyszerek közötti döntést 42 százalékban tudták azzal segíteni, hogy valamelyik készítmény alkalmazását támogatták, az esetek 22 százalékában pedig előre jelezték, hogy a gyógyszer hatástalan lehet a beteg számára. Peták István, aki gyermekonkológiai osztályon kezdte a pályafutását, kiemelten fontosnak tartja, hogy a II. számú Gyermekgyógyászati Klinikával és a Magyar Gyermekonkológiai Hálózattal közös kutatásuk eredményeként olyan daganatos gyerekek esetében is 88 százalékban sikerült célzott terápiás lehetőséget találniuk, akiknél a korábban alkalmazott kezelés nem volt hatásos.

A párizsi Marie Curie-intézettel közös tavalyi vizsgálatuk pedig rávilágított, hogy a szoftver segítségével statisztikailag szignifikánsan tudják javítani a leghatékonyabb gyógyszer kiválasztásának képességét. Jelenleg zajlik egy nagy európai uniós kutatás-fejlesztési projektjük közösen több nagy európai egyetemmel és onkológiai centrummal, amelyben az OCM eszközével történik a betegek molekuláris vizsgálati eredményeinek értékelése. Peták István úgy véli, a tudomány az évtized végére eljut oda, hogy a későn felderített, áttétes daganatoknak is több mint felét gyógyítani tudják majd.

Véges számú emberi gén van, ami valamilyen hiba folytán daganatot okozhat, ezért véges számú gyógyszerre van szükség ahhoz, hogy személyre szabott kezelésekkel emberek sokaságát meggyógyíthassuk – jegyezte meg. A rákkutató kiemelte, hogy továbbra is nagyon fontos a népegészségügyi szűrővizsgálatokon való részvétel, mert az időben felfedezett daganatot lehet a legnagyobb eséllyel gyógyítani.

Nyitófotó: Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója, kezében a Jövő Unikornisa díjjal / forrás: Oncompass Medicine

Hír forrása: Magyar Nemzet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.