Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 01. 13:04, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Cannes - Spielberg megígérte: demokratikus zsűrielnök lesz

Cannes - Spielberg megígérte: demokratikus zsűrielnök lesz

Steven Spielberg azt ígéri, hogy demokratikus zsűrielnök lesz a 66. cannes-i filmfesztiválon, miután szerinte "a bemutató előtt minden film egyenlő". Az amerikai filmrendező-producer ezt a Télérama című francia kulturális hetilap szerdai számában megjelent interjúban mondta.

Arra a kérdésre, hogy milyen zsűrielnök lesz a május 15-én kezdődő filmes mustrán, Spielberg azt válaszolta: "Demokratikus. De egy kis időt kérek: utoljára az avoriazi fesztiválon zsűriztem 1976-ban. Kicsit be vagyok rozsdásodva".
A világ egyik legsikeresebb filmrendezőjének nincs kedvenc filmtípusa, nem tesz különbséget közönség- vagy művészfilm között. "Úgy gondolom, hogy mielőtt bemutatják, mindegyik film egyenlő. A szándék mindig ugyanaz, legyen szó Christopher Nolanról (Batman, A sötét lovag) vagy Michael Hanekéről (Szerelem): azt akarják kifejezni, ami bennük van".
Spielberg szerint annak ellenére, hogy a hollywoodi szuperprodukciók tömegeket vonzanak, a független filmgyártás "soha nem örvendett még ilyen jó egészségnek". Mégpedig azért, mert "az embereknek elegük van abból, hogy mindig ugyanazokat a történeteket mesélik el nekik".
A háromszoros Oscar-díjas alkotó elárulta, hogy minden hétvégén átlagosan 4-6 filmet néz meg. "Behozom, amit hét közben elmulasztok a munka miatt. Ezért már nagyon várom, hogy napi két filmet láthassak Cannes-ban".
Spielberg jobban szereti "a celluloidszalagra készült film tisztaságát, azt a fajta vizuális vibrálást, amit a digitális forma nem tud visszaadni". "A különbség körülbelül ugyanaz, mint egy olajfestmény és egy vízfestmény között: ami igazán számít, az a művész ecsetkezelése, a témája, a filozófiája, a tehetsége" - tette hozzá.
A 3D-technika szerinte egyébként nem több, mint egy újabb eszköz, s úgy érzi nem volt igaza, amikor néhány évvel ezelőtt digitalizálta az E.T.-t, mert azzal "belenyúlt egy már létező műbe". "Soha többé nem csinálok ilyet" - tette hozzá.
Egyébként Spielberg az E.T.-vel kapott először meghívást 1982-ben Cannes-ba. "Senki nem gondolta, hogy ennek a filmnek sikere lehet. A stúdió egy kis művészfilmként kezelte" - emlékezett vissza a rendező. Elmondta azt is, hogy soha nem hagy ott a felénél egy filmet, és utálja, amikor az emberek filmnézés közben SMS-eznek a moziban.
A cannes-i filmfesztivált május 15. és 26. között rendezik meg. A szervezők kedden este bejelentették, hogy a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera díj zsűrijének elnöke Agnes Varda lesz. A 84 éves francia művész az egyetlen nő a francia új hullám rendezői között. Az általa vezetett zsűri a fesztivál különböző programjaiban bemutatandó, összesen 23 elsőfilmből fogja kiválasztani a legjobbat.

Címkék: Kultúra-film

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.