Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Szeptember 09. 16:10, szerda | Életmód
Forrás: proaktivdirekt.com

Bütyök: biztos, hogy a cipő okozta?

Bütyök: biztos, hogy a cipő okozta?

Fáj a lábfejed, de fogalmad sincs, hogy mitől? Nem vettél rajta észre valamilyen elváltozást? Nem lett szélesebb oldalirányba?

A hallux valgus, azaz a bütyök a láb egyik leggyakrabban előforduló alakváltozása, ami leginkább a nőket érinti. Mit okolhatunk kialakulásáért?

Hogyan alakul ki?

A rossz súlyeloszlás következtében a lábfej kiszélesedhet, a nagylábujj elhajolhat a többi lábujj felé, viszont az alsó ujjperc kitüremkedhet, s a végén csontkinövés is létrejöhet. A nyomás hatására begyulladhat az ízület (egészen pontosan a nyáktömlő), ami rettentő fájdalommal járhat. A gyulladás a bőrt is érintheti, még fekély is keletkezhet a területen, ha folyamatos dörzsölő hatásnak tesszük ki a lábfejünket.

Rossz súlyeloszlást okozhat a lúdtalp és a kényelmetlen, rosszul megválasztott cipő is.

Lúdtalp vagy cipő?

Sokan a cipőt okolják, de a probléma lehet, hogy korábban elkezdődött. Lehet, hogy időközben lúdtalpad lett, vagy esetleg gyerekkorodban nem vették észre, illetve nem foglalkoztak vele, a lúdtalpbetétet hírből sem ismerted. Most meg tessék, még bütyköd is van.

A kényelmetlen lábbeli hosszútávon nemcsak kidörzsölheti a lábat, és nem csak vízhólyagot eredményezhet, hanem például csontkinövést is... A bőrkeményedés, a tyúkszem jelzés értékű lehet: a cipő nyomja a lábunk, nem egészséges a viselése. Ezeket még kezelhetjük, de ha nem vesszük a lapot hosszútávon további elváltozás várható.

A bütyök és a csontkinövés már maradandó probléma, amit nehéz kezelni, előfordulhat, hogy műtéti úton kell eltávolítani. Hacsaknem beleegyezel abba, hogy kényelmes papucsot hordj egész életedben, mondjuk egy mamuszkát.

A túl magas cipőkben folyamatosan rossz a súlyeloszlás, és természetellenes a lábfej tartása. Ha nemcsak magas, hanem hegyes orrú is a cipő, és szorítja a lábunkat, egyenes út vezet a bütyök kialakulásához.

Örökölhetjük is a bütyök kialakulására való hajlamot, erre utalhat, ha ízületi gyulladások kísérik az életünket.
Mivel előzheted meg?

A legjobb természetesen a megelőzés, hiszen mindannyian szeretnénk elkerülni a műtétet. Főként, mivel a műtét után is kiújulhat a bütyök és a csontkinövés. Mit tehetünk?

Válasszunk kényelmes cipőt!

Az egészséges cipő követi a láb formáját, nem szorítja sehol, közepesen magas a sarka, és ideális a súlyelosztása.

Ne hanyagoljuk el a lúdtalpat!

Ha arra gyanakszunk, hogy felnőttkori lúdtalpunk van, keressünk fel egy ortopéd szakorvost. Ha javasolja a lúdtalpbetét használatát, akkor egyedi igényeinknek megfelelően készíttessük el a harántemelőt. Hordjuk minden cipőnkben, még a papucsokban is. Ezenkívül speciális tornagyakorlatokat, izomerősítést is végezhetünk.

Címkék: bütyök, cipő, hallux, lúdtalp

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.