Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. December 11. 16:03, csütörtök | Belföld
Forrás: origo.hu

Büntetik a jó horgászokat a Balatonnál

Büntetik a jó horgászokat a Balatonnál

Csak 100 darabszám-korlátozás védett halat vihetnek haza jövőre a balatoni horgászok. Több más szabály is változik a halászati hasznosító által kiadott horgászrend végleges szövege szerint.

Csak 100 darabszám-korlátozás védett halat vihetnek haza jövőre a balatoni horgászok. Több más szabály is változik a halászati hasznosító által kiadott horgászrend végleges szövege szerint.

A 2013-as halgazdálkodási törvény lényegesen megváltoztatta az addigi horgászati szabályokat. Nőttek a méretkorlátok és bővítették a tilalmi időszakokat is. Ezen kívül a vizek hasznosítóinak akár egyedi méret vagy területi korlátozásokat is vezethetnek be, de akár a halak nyugodt szaporodását védő időszakokat is kibővíthetik.

A balatoni horgászoknak csak 100 hal jár

A Balatonon a legfontosabb változás talán az lesz, hogy mostantól egy éves engedéllyel csak 100 darabszám korlátozás alá eső halat vihet el egy horgász. Az ifjúsági jegy esetén ez szám 50 darab, míg gyerek jegy esetén csak 20. A napi jegyet vásárlók továbbra is a törvény által megengedett mennyiséget vihet el, ami annyit jelent, hogy a felnőtt horgász naponta legfeljebb 5 db darabszám-korlátozás alá tartozó halat foghat, ebből legfeljebb 3 db tartozhat egy fajhoz, de egy fajból sem foghat összesen 10 kg feletti mennyiséget.

Egy horgász azonban nem csak egy éves engedélyt vásárolhat, így a 100 darab méretkorlátozás eső hal után van lehetőség több ilyen hal hazavitelére is, ha ezért újból megvásárolja a területi jegyet a horgász.
Nincs már balatoni halászat

Emlékezetes, hogy a balatoni halászatot már több mint egy éve teljesen leállították. Így a helyi hasznosítónak a horgászengedélyeken kívül szinte semmilyen bevétele sincs. A változások azt a célt is szolgálhatják, hogy több hal legyen a vízben és ezzel többeket vonzzon ez a sport. Ne csak kevés horgász vigye haza a betelepített halak nagy részét. A Balaton legeredményesebb horgásza például 707 kg halat vitt haza 2013-ban. Ugyanő 671 kg-ot zsákmányolt egy évvel korábban.

Az mindenképpen látható, hogy a helyi horgászok érdekeit sérti leginkább az új horgászrend, hiszen ők azok akik akár lényegesen is több halat vihettek eddig haza, mint a most maximálisan megszabott 100 darab.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.