Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. December 23. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Bűnös tűlevelek

Bűnös tűlevelek

Ha a karácsonyfa díszítése közben sűrűn tüsszögünk, még nem biztos, hogy ez a meghűlés jele: ugyanis a fenyőfa is okozhat kellemetlen tüneteket az arra érzékenyeknél.

A bajok forrása a fenyőkön gyakran megtelepedő penészgomba.
A gombatelepek tovább növekedhetnek a kivágott fákon, különösen, ha a szabad ég alatt, zsúfolt, nedves környezetben tárolják őket.

A lakásba kerülve azután a spórák megjelennek a szoba légterében is, amire az arra érzékenyek a szénanátháéra jellemző tünetekkel – sűrű tüsszögésekkel, köhögéssel, könnyezéssel, szemviszketéssel, súlyosabb esetben asztmatikus tünetekkel: sípoló légzés, fulladás – reagálhatnak. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont főorvosa számukra azt tanácsolja, hogy a fenyőt díszítés előtt lehetőség szerint mossák le, szellőztessék át a szabadban – de még jobb, ha műfenyőt választanak.

Az ünnepek idején előszeretettel használt mécsesek, illatos gyertyák, illóolajok, párologtatók is irritálóak lehetnek, ezért allergiás, asztmás beteg környezetében inkább kerüljük a használatukat. A karácsonyi díszek megválasztásánál sem árt elővigyázatosnak lenni, némelyik latextartalma az arra érzékenyeknél bőrpírt, kiütést, viszketést okozhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.