Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Február 23. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Bűnös hormonok

Bűnös hormonok

Minden negyedik gyerek elhízott ma már. A pluszkilók azonban nem csupán a falánkság vagy a mozgásszegény életmód miatt rakódhatnak a kicsikre, hanem hormonzavar is állhat a túlsúly mögött.

Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermekendokrinológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy több betegség is okozhat súlyfelesleget, ezért a mozgékony, egészségesen étkező gyereknél érdemes szakorvossal kivizsgáltatni a panaszt.

Az elhízáson túl egyébként a túlzott szőrösödés, a nemi érés hiánya, illetve a korai serdülés, a menstruációs zavar, a növekedési probléma is lehet hormonok okozta tünet, mely miatt érdemes endokrinológushoz fordulni. Mi okozhatja az indokolatlan túlsúlyt?

Pajzsmirigy-alulműködés, mely vérvétellel kimutatható. Tünetei: elhízás, fáradtság, székrekedés, depresszió, menstruációs zavarok, lassult anyagcsere.

Inzulinrezisztencia, mely a 2-es típusú cukorbetegség előszobája. Az IR a szénhidrát-anyagcsere zavara: a hasnyálmirigy fokozott működésre kényszerül, így nagy a veszélye annak, hogy később kifárad. Gyerekeknél is egyre gyakoribb.

A Cushing-kór és -szindróma viszonylag ritka betegség, melyben a mellékvesekéreg kortizoltermelése válik fokozottá. A cukor- és a zsíranyagcsere felborul, zsírtömeg rakódik a hasra vagy púpszerűen a hát felsőrészére, az arc kikerekedik.

Prader–Willi-szindróma; ez örökletes kór, 6 éves korra kialakuló elhízással jár, tünete lehet az alacsony növés is, mely kezelést igényel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.